Националните антикорупционни политики представляват важна гаранция за националната сигурност. Борбата

...
Националните антикорупционни политики представляват важна гаранция за националната сигурност. Борбата
Коментари Харесай

Румен Радев: Националните антикорупционни политики представляват важна гаранция за националната сигурност

„ Националните антикорупционни политики съставляват значима гаранция за националната сигурност. Борбата с корупцията е главният ангажимент, който всяко държавно управление следва да поеме за отбрана на демокрацията. “ Това сподели президентът Румен Радев в изявлението си по време на третото издание на Срещата на върха за народна власт, домакинствано от Република Корея.

„ Демокрацията не може да бъде предпазена, в случай че обществата не са уверени, че тя е единствената форма на ръководство, която служи на жителите, в която всеки живот има еднообразно значение и човешкото достолепие е същинска полезност “, добави той.

Президентът уточни, че в сходство с националните задължения, през 2023 година България е подхванала законодателни промени за подсилване на независимостта на правосъдната система и за усилване на отчетността на прокуратурата.

„ Приемането на тези нови правни принадлежности обаче съставлява единствено нужната първа стъпка. Борбата с корупцията е дълготраен приоритет и тази тематика би трябвало да остане настояща “, добави той.

По думите му,  с цел да бъде обществото по-устойчиво на дезинформация, би трябвало да се увеличи доверието му в демократичните институции, да се насърчи цифровата просветеност и да се обезпечи обществено включване на уязвимите групи.

Румен Радев очерта законодателните начинания на европейско и на национално равнище за отбрана на медийната независимост и на правото на информация, като добави, че приоритет в идващите месеци за България би трябвало да е привеждането в регулаторната ни рамка на механизмите за повишение на прозрачността и независимостта на медиите, планувани в Европейския законодателен акт за свободата на медиите.

„ Укрепването на демокрацията обаче не изисква единствено законодателни ограничения, а е нужна цялостна тактика за превъзмогване на бедността и общественото изключване, което обгръща повишение на просветителното равнище на уязвимите обществени групи и възстановяване на качеството на наличното обучение “, съобщи той.

Източник: Българска телеграфна агенция

За още настоящи вести: Последвайте ни в Google News

Още вести четете в категория България.

 

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР