Въпроси и отговори: Членството на Източен Тимор в АСЕАН и конфликтът в Мианмар

...
Национални представители от 10-членната Асоциация на нациите от Югоизточна Азия
Коментари Харесай

Национални представители от 10-членната Асоциация на нациите от Югоизточна Азия (АСЕАН) и бъдещия член на Източен Тимор се срещат в индонезийската столица Джакарта тази седмица .

На четиридневната среща на високо равнище, която започна във вторник, присъстват и вицепрезидентът на Съединените щати Камала Харис, китайският премиер Ли Цян и други видни политици.

Премиерът на Източен Тимор Шанана Гусмао каза, че може да преразгледа присъединяването си към АСЕАН, ако блокът не поднови усилията си за прекратяване на конфликта в Мианмар след военния преврат през 2021 г.

Напускащото военно правителство на Тайланд скъса с блока, който колективно беше решил да отстрани генералите от Мианмар от висши срещи, и прие режима на съседната страна с подкрепата на Китай.

Миналия месец лидерите на преврата в Мианмар изгониха първия дипломат на Източен Тимор в Янгон, след като тиморците се присъединиха към дълъг списък от държави на среща с Правителството на националното единство на Мианмар (NUG), създадено от вече отстранените избрани депутати, повечето от които са свързан със затворения цивилен лидер Аун Сан Су Чжи.

Ал Джазира разговаря с президента на Източен Тимор Хосе Рамос-Орта за развитието, бъдещето на страната му в АСЕАН и ситуацията в Мианмар.

Ал Джазира: През януари тази година казахте, че няма пречки пред присъединяването на вашата страна към АСЕАН. Какво се промени оттогава?

Хосе Рамос-Орта: Няма промяна. Ние сме на път да се присъединим към АСЕАН и работим усилено с нашите АСЕАН и други партньори за изпълнение на пътна карта. Предпочитанието за нас е да се присъединим през 2025 г., което ще ни даде две години за постигане на етапите, изложени в пътната карта, приета от лидерите на АСЕАН.


Ал Джазира: Чухме за заплахи за оттегляне на вашата кандидатура за АСЕАН, ако кризата в Мианмар не бъде решена адекватно. Откъде идват тези заплахи, ако казвате, че нещата вървят по план?

Рамос-Орта: Не можем да обвиняваме неуспехите на АСЕАН в разубеждаването на военните да се върнат в казармите си и да зачитат демократичните права на народа на Мианмар, да изследват демокрацията, да освободят затворници и да спрат убиване на цивилни, тъй като не можем да обвиняваме Съвета за сигурност на ООН за войната в Украйна и неспособността на ООН да разреши кризата там.

Нашият министър-председател изразяваше своето и нашето разочарование от държавите от АСЕАН и по-широката международна общност по отношение на неуспеха на военните в Мианмар да изпълнят ангажиментите, съдържащи се в консенсуса от пет точки, с който топмоделът се съгласи лидерите на АСЕАН. Военните в Мианмар изглежда не осъзнават огромната вреда, която нанасят на собствената си страна, собствения си народ и на доверието в АСЕАН.

Ал Джазира: Значи казвате, че има разочарование, но не заплашвате да оттеглите кандидатурата си за АСЕАН?

Рамос-Орта: Абсолютно не. Ние сме много благодарни на лидерите на АСЕАН. Искаме да се присъединим. Това е наш национален интерес, цел и ангажимент. Ще работим с партньорите от АСЕАН, за да помогнем на блока да се справи с проблемите на Мианмар, но в рамките на АСЕАН, а не извън нея.

Ал Джазира: Вие казахте, че вашето участие в проблема с Мианмар е било от личен интерес и имате приятелски отношения с Аун Сан Су Чи, която остава в ареста. След атаките срещу рохингите тя се изправи пред тежки критики, че не говори открито. Това промени ли начина, по който други страни се ангажират с кризата в Мианмар? Може би Западът и другите са направили крачка назад?

Рамос-Орта: Струва ми се, че онези, които критикуват и демонизират Аун Сан Су Чи, не са разбрали, че тя е имала нулева власт над армията. Тя не е била нито президент, нито премиер. Тя беше министър на външните работи с нулева власт или контрол върху армията. Вместо да насочат военните за престъпленията им срещу рохингите, те изтъкнаха нея.

Това беше моята критика към онези, които вместо да се съсредоточат върху военните, отговорни за атаките срещу рохингите, демонизираха Аун Сан Су Чи. Не можах да се съглася с това и все още не съм съгласен с това.

Ал Джазира: Казахте, че АСЕАН е изправена пред предизвикателства да накара армията на Мианмар да изпълни сделката. Има проблеми поради съперничеството между САЩ и Китай и войната в Украйна. Притеснявате ли се, че с всички тези разделения и други структурни проблеми АСЕАН може би става все по-малко уместна?

Рамос-Орта: Не, АСЕАН ще остане жизненоважна. Това е енергийна зона – 700 милиона души и икономика от 4 трилиона долара и много стратегическо пространство и водни пътища. Съперничеството, което винаги е имало, ще продължи. Връщайки се към войната във Виетнам и бунтовете от 60-те години на миналия век, лидерите на АСЕАН успяха да се справят с тези бури и да изградят АСЕАН и да донесат просперитет и стабилност на региона. Убеден съм, че те в крайна сметка ще успеят да стабилизират ситуацията в Мианмар. Армията в Мианмар не печели тази война. Те контролират само 30 процента от страната. Преди двадесет години битката беше между националните армии. Днес това е между народа и военните и военните няма да спечелят тази война. Само се надявам Русия и Северна Корея да спрат да доставят оръжия на Мианмар.

Това интервю е редактирано за яснота и дължина.

Източник: Ал Джазира
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР