Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) ще плати над 1.2 млн. лева

...
Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) ще плати над 1.2 млн. лева
Коментари Харесай

НЗОК плаща 1.2 млн. лв. за лечение на коронавирус до края на май

Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) ще заплати над 1.2 млн. лв. за лекуване на пациенти с Covid-19 и наблюдаване на карантинирани. Това излиза наяве от оповестени в петък данни от системата за ежедневно отчитане на НЗОК на база декларираните от лечебните заведения изписани пациенти. Сумите за март и април са към този момент платени, до момента в който за май следва да бъдат платени през юни, откакто бъдат дефинитивно систематизирани. Като цяло разноските за лекуване и карантина на пациенти с ковид са доста дребен дял от общия разход на НЗОК за болнична помощ. Тази година в бюджета на институцията са планувани 2.2 милиарда лева за болнична помощ. А приблизително месечно НЗОК заплаща на лечебните заведения суми от порядъка на 200 млн. лева

От 1 март до 24 май по доклад на лечебните заведения са лекувани и изписани 1087 души с Covid-19 по клинични пътеки на обща стойност 684 981 лева Най доста са изписаните пациенти през май – 592. Съответно и над половината от общия разход е за май – над 379 хиляди лв.. През април изписаните пациенти са били 451, а платената за лекуването им сума близо 279 хиляди лева През март са изписани едвам 44 пациенти и са платени на лечебните заведения едвам 27 хиляди лева за лекуването им.



Почти половината от общия брой пациенти (443) и съвсем половината от заплащанията на НЗОК (280 хиляди лева.) са в столични лечебни заведения, където е най-големият брой болни с ковид.

Отделно от това по две клинични процедури НЗОК е платила или следва да заплати за лекуването на 105 души с затруднения. Става въпрос за най-тежките случаи с Covid-19, които са лекувани в интензивните отделения. Най-много тежко заболели пациенти са лекувани в лечебните заведения в София (37), Пловдив (30) и Ямбол (19).
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР