Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) дава възможност чрез нова електронна услуга

...
Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) дава възможност чрез нова електронна услуга
Коментари Харесай

Пациентите ще могат да проверяват по електронен път издадените им протоколи за лекарства

Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) дава опция посредством нова електронна услуга здравноосигурените лица да ревизират статуса на издадените им по електронен път " Протокол за определяне на медикаменти, заплащани от НЗОК/РЗОК “ (е-протокол). Това оповестяват от НЗОК на уеб страницата си.

Пациентите ще могат да ревизират номера на протокола, датата на протокола, типа на документа и неговата годност, както и спомагателна информация, обвързвана с процеса на разглеждане и одобрение на протокола и аргументите за отменяне, ако протоколът е отхвърлен за утвърждение. Справките се реализират посредством идентификатор на пациента и народен референтен номер на е-протокола.

Нова е-услуга е осъществена от " Информационно обслужване " АД и е налична на уеб страницата на НЗОК, графа " Е-услуги на НЗОК ", " Справка за статуса на Е-протокол ".

Процесът по издаване на електронни протоколи за скъпоструващо домашно лекуване стартира на 24 февруари 2023 година Е-протоколите заместиха употребяваните хартиени протоколи за разпределяне на лекарства за скъпоструващо домашно лекуване, като задачата беше улеснение на пациентите и лекарите.

Чрез въвеждане на е-протоколи отпада задължението на пациентите да посещават Районната здравноосигурителна каса и да показват здравна документи за легализация на протокол. Отпадна и задължението на пациентите да съхраняват и да дават в аптеката хартиените протоколи при приемане на изписаните им лекарства.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР