Националната забрана за внос на стоки от Украйна е официално

...
Националната забрана за внос на стоки от Украйна е официално
Коментари Харесай

Правителството отмени националната забрана за внос на украински стоки

Националната възбрана за импорт на артикули от Украйна е публично анулирана с решение на Министерски съвет от през днешния ден. Преди дни служебният аграрни министър Явор Гечев разгласи, че ще предложи тази анулация, откакто има решение на европейско равнище.

Премахването на националната възбрана е вследствие на постигнатото кардинално общоевропейско решение на казуса “, се споделя в днешното решение.  

Тя беше въведена още веднъж с решение на Министерски съвет на 19 април поради българските зърнопроизводители, които се оплакват, че не могат да продадат миналогодишната си годишна продукция, притиснати от по-евтиното украинско зърно. Този ход на страната ни пристигна след сходни дейности на Полша, Унгария и Словакия. Тогава обаче Европейската комисия излезе с позиция, че решенията на тези страни опонират на общата комерсиална политика на Блока.

Дни по-късно Европейската комисия предложи общ пакет от ограничения за стабилизиране на пазара, само че при изискване, че се вдигнат националните забрани и България се съгласи. Европейски Съюз вкара възбрана за импорт от Украйна на четири култури – пшеница, царевица, слънчоглед и рапица, като тя ще важи от 2 май до 5 юни, тъй като оттогава е действието на новия правилник, изясни по-рано през днешния ден Гечев, който бе изслушан в Народното събрание.

В националната възбрана обаче влизаха 20 хранителни продукта от Украйна – пшеница, пшенично брашно, слънчоглед, мед, сурово и изсъхнало мляко, яйца, птиче месо, свинско месо, овче и козе месо, вино, етилов алкохол и други. А съгласно решението на Министерски съвет тя трябваше да работи до 30 юни.

Друга мярка, която Европейски Съюз одобри, е втори финансов пакет за поддръжка на фермерите от най-засегнатите страни, който е в общ размер 100 млн. евро. От тях за България са планувани към 10 млн. евро, които съгласно земеделския министър „ няма да стигнат “.

Европейска комисия се ангажира и да прави постоянен мониторинг на други артикули и при съществуване на разтърсване на пазара, да се пристъпи към пускане на процедура за въвеждане на защитни механизми.

Ще бъдат подхванати и ограничения за възстановяване на логистиката и преноса на артикули от Украйна.

България интензивно взе участие в договарянията сред Европейската комисия и засегнатите страни от нараствания импорт на артикули от Украйна през последните дни, тъй че да се стигне до уравновесено решение, отразяващо ползите на страните членки “, се споделя в известието.

При приемането на ограниченията през вчерашния ден от Еврокомисията обявиха, че са в подготвеност да наложат превантивни ограничения и след 5 юни 2023 година, в случай че изключителната обстановка продължи.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР