Националната телефонна линия за деца с хармонизиран европейски номер 116

...
Националната телефонна линия за деца с хармонизиран европейски номер 116
Коментари Харесай

Националната телефонна линия за деца 116 111 е в готовност да окаже подкрепа и помощ на украинските деца и граждани

Националната телефонна линия за деца с съгласуван европейски номер 116 111 на ДАЗД е разполагаем гратис и непрекъснато за всички жители, в това число идващите от Украйна у нас. Линията е част Глобалната мрежа от национални телефонни линии за деца – Child Helpline International и си сътрудничи с линиите в 140 страни. Хармонизираният номер 116 111 е добре прочут на децата и жителите на Украйна, което ще улесни връзката и с българските консултанти.

Въпреки че са евакуирани от Киев, консултантите от Украинската телефонна линия за деца 116 111 не престават да обезпечават психическа поддръжка на децата, като единствено за един ден са получили повече от 200 известия от деца от разнообразни райони на Украйна. Децата споделят, че се опасяват от детонации и стрелби, както и се тормозят за живота си. Това стана ясно по време на незабавно свикана изключителна среща на европейските телефонни линии за деца.

По време на съвещанието стана ясно, че Глобалната мрежа за телефонни линии за деца е в търсене на софтуерно решение, с цел да може позвъняванията, на които украинската телефонна линия не съумява да отговори, да бъдат прехвърляни на партниращите детски линии в други страни, в това число и на българската.

ДАЗД има съглашение за съдействие със незабавния телефон 112. Линията 116 111 е бърза връзка с отделите за протекция на детето по места в страната. Гражданите се обслужват съгласно техните съответни потребности и запитванията могат да бъдат насочвани и подкрепени по способен метод за техния съответен случай към районните полицейски ръководства, общини, районните ръководства на образованието, обществени услуги и други. При нужда това е елементарен метод и за подаване на сигнал за дете, което се намира в риск за здравето и живота си. На телефон 116 111 жителите на Украйна могат да получат информация за лицензираните услуги за деца на територията на страната ни.

От мобилен телефон през интернет страницата на Националната телефонна линия за деца 116 111 може с бърза връзка с едно кликване да се свържат с консултантите на линията:

„ За Държавната организация за протекция на детето е от първостепенна значимост всяко дете на територията на страната ни, без значение неговият генезис, да бъде в предпазена и сигурна среда за живот. Отговорност на всички нас е да подсигуряваме главните права на децата, без значение къде са настанени и в каква обстановка се намират в този миг. Психолозите на 116 111 са разполагаем 24 часа, седем дни в седмицата и изцяло гратис всеки може да потърси психическа помощ и поддръжка от тях “, съобщи ръководителят на ДАЗД доктор Елеонора Лилова.

Д-р Елеонора Лилова напомни и, че всички деца на територията на България се употребяват с идентични права, а точно: съществени базови потребности – храна и уместно място за живеене; обучение – включване в просветителната система на България; обществени услуги, психическо консултиране; информиране за правата и опциите им в България, съобразено с възрастта и развиването на всяко дете; протекция от дискриминация и съблюдаване на най-хубавия им интерес.

„ Кризата в Украйна и ескалацията на военните дейности провокираха хиляди украински жители, да потърсят сигурност от спора и в Република България. Най-застрашени измежду тях са точно децата. Държавната организация за протекция на детето отстоява визията, че всяко дете е висша полезност, по тази причина в този момент повече от всеки път е нужно институциите, организациите и цялото гражданско общество да обединим напъните си, с цел да подсигуряваме сигурна и здравословна среда за всички деца на територията на България “, добави още доктор Лилова.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР