Националната стратегия за противодействие на хибридната намеса, приета от Чехия,

...
Националната стратегия за противодействие на хибридната намеса, приета от Чехия,
Коментари Харесай

Прага: Хибридната война цели разделение на обществото

Националната тактика за противопоставяне на хибридната интервенция, призната от Чехия, дефинира цели и принадлежности, които са от значително значение за отбраната на жизненоважни, стратегически и други ползи на страната, заложени в Стратегията за сигурност на Чешката република против враждебни хибридни интервенция.
Тя добавя съществуващата система от документи във връзка с политиката на сигурност, като формулира цялостна национална политика за противопоставяне на хибридната интервенция, написа БГНЕС.
Подчертава се, че сигурността на Чешката република е неделима от.
Хибридната интервенция включва както скрити, по този начин и очевидни дейности на страната, както и на недържавни участници (извършители на хибридна намеса), които са ориентирани към уязвими детайли на демократичните страни и общества, написа в документа. Целта на причинителите е да нарушат активността на демократичните институции, процесите на господство на закона и вътрешната сигурност. Те употребяват политически, дипломатически, осведомителни, военни, стопански, финансови, разследващи и други принадлежности. Хибридната интервенция употребява също законни и на пръв взор законни принадлежности за реализиране на враждебни цели и подкопаване ползите на Чешката република. Скоростта, обсегът и интензитетът на хибридните намеси са се нараснали, частично вследствие на развиването на новите технологии, регистрират специалистите.
Подчертава се, че главната изпълнителна институция в Чехия, виновна за противодействието на хибридната интервенция, е държавното управление. Отговорността за противопоставяне на обособени действия и прояви на хибридна интервенция е на съответните обществени институции, което включва обезпечаване на организационна инфраструктура и потенциал на личния състав.
Разписани са и главните стратегически цели в региона на:
- Устойчиво общество, устойчива страна, устойчива сериозна инфраструктура;
- Системен и повсеместен метод на Чешката република;
- Способността за съответна и навременна реакция.
Констатира се, че предсказуемостта на околната среда е намаляла заради възходящата взаимосвързаност на трендовете и факторите за сигурност. Въпреки че вероятността от масирана военна офанзива, директно застрашаваща територията на Чешката република, остава ниска, враждебните действия, употребяващи необятен набор от принадлежности за хибридна интервенция, съставляват опасност за сигурността на евроатлантическия район, в това число Чешката република.
Извършителите на хибридна интервенция могат да бъдат както държавни, по този начин и недържавни участници. Хибридната интервенция е всеобхватна и затова може да ѝ се противодейства единствено в случай че бъде ангажирано цялото общество. Това противопоставяне би трябвало да включва освен службите за сигурност и държавните органи, само че и съответните детайли на комерсиалния, медийния, просветителния и нестопанския бранш. Извършителите насочват вниманието си към основни детайли от действието на страната и обществото и употребяват гъвкава композиция от дипломатически, осведомителни, военни, стопански, финансови, разследващи и правни принадлежности. Държавните участници, ориентирани към Чехия посредством хибридна интервенция на устойчива и систематична основа, са най-вече властнически и ревизионистки сили с районни или световни упоритости за власт.
Хибридната интервенция се стреми да размие границите сред мир, рецесия и спор, като причинителят е сложен за идентифициране. Хибридната интервенция употребява към този момент съществуващи уязвимости и вътрешни разделения в обществото, като цели да ги задълбочи в допълнение. Целите ѝ могат да включват закъснение или парализиране на процеса на взимане на политически решения (включително в региона на защитата и сигурността) или намаляване на доверието на жителите в конституционната система, демократичните институции и механизми. Нещо повече, тя се пробва да наруши икономическите процеси, да придобие въздействие в основни стопански браншове и стратегически предприятия, да манипулира или да вземе надзор върху осведомителната среда и да отслаби или да повлияе върху действието на сериозна инфраструктура. За да реализират това, причинителите на хибридна интервенция употребяват разнообразни принадлежности, в това число злонамерени действия в киберпространството.
Според оценки на специалистите, Чехия е изложена на хибридни действия основно в следните области:
а. Идеология, съществени полезности на обществото и конституционната система на държавата;
б. Икономика;
с. Сигурност и защита.
Хибридната интервенция може да включва очевидно или скрито въздействие на политически структури (включително политически партии) и развой на взимане на политически решения, съдилища, полиция, въоръжени сили, медии и публично мнение. Целта е да се дестабилизира или раздели обществото и да се подкопае доверието на жителите в полезности и идеологическата ориентировка на страната. Тя е ориентирана също по този начин към конституционната система и демократичния развой.
Хибридната интервенция може да повлияе негативно на икономическите ползи на страната. Тя може да употребява зависимостта на Чехия от стратегически материални доставки от непознати страни като петрол, природен газ или нуклеарно гориво. Може да се възползва от отвореността на чешката стопанска система и нейната експортна ориентираност, от задграничните вложения и заеми в стратегически браншове на стопанската система или такива, които водят до стратегическа взаимозависимост от техните снабдители. Извършителите на хибридна интервенция могат да се стремят да поемат контрола върху стратегическите стопански браншове и обособени лица, основни предприятия, в това число тези, които образуват сериозната инфраструктура на страната. Хибридната интервенция може да се прояви и посредством потреблението на модерни технологии и софтуерни решения като 5G мрежи и изкуствен интелект, които произлизат от страни с разнообразни идеологически и ценностни системи. Отчита се, че тези технологии се употребяват основно от частния бранш.
Допълнителни опасности произтичат от корупцията, връзките сред дипломацията, бизнеса и шпионажа или от дейности в полза на непознати сили.
Сигурността на Чешката република може да бъде застрашена от очевидно или прикрито потребление на въоръжено принуждение. Това включва принуждение, ориентирано към военното присъединяване на страната в задачи, интервенции и други действия на НАТО и Европейски Съюз, както и нападателно разполагане на задгранични разследващи служби или специфични сили на територията на Чехия. Хибридната интервенция може да включва активизиране на групи по ползи (на база вяра, етническа принадлежност, народност или език) или незаконни групи, настоящи против ползите в региона на сигурността на Чехия и нарушаващи публичния ред.
Според документа, методът да се противодейства на хибридните закани е посредством „ стабилно общество, устойчива страна, устойчива сериозна инфраструктура ”
Под „ резистентност ” се схваща способността на страната и обществото да се оправят с трайна и интензивна хибридна интервенция без доста негативно влияние, да се възстановят неотложно и да възстановят цялостната функционалност при положение на настъпване на вреди.
Предвижда се, като част от системата за национална сигурност, Чехия да ускори способността си за ранно разкриване на враждебни хибридни действия и приписването им на съответни нападатели, както и способността си за ранно реагиране. Публичното разгласяване на причинителите на хибридна интервенция е политическо решение, взето от държавното управление.
Чехия заявява, че ще укрепи качествата на сериозните детайли на инфраструктурата, с цел да поддържа тяхната задоволителна функционалност за случаи на обект на хибридна интервенция. Ще употребява постоянна и транспарантна система за скрининг на задграничните вложения в стратегически браншове на стопанската система и основни предприятия, изключително тези, които включват сериозна или друга значима държавна инфраструктура. Чехия ще понижи стратегическата си взаимозависимост от страни с разнообразни идеологически и ценностни системи, която би могла да се употребява против ползите на страната.
Чешката република независимо и поредно ще покачва осведомеността на своите основни обществени групи и обществото като цяло за съществуването на хибридна интервенция и за нейната същина. Борбата с хибридната интервенция ще стане част от съответните просветителни стратегии и осведомителни събития. За тази цел ще бъде засилено съдействието сред държавното управление, комерсиалния бранш, просветителната система, бранша с нестопанска цел и гражданското общество.
За да се противодейства дейно на хибридната интервенция, ще бъде засилено междуведомственото съдействие и координацията и обмена на информация сред всички локални участници. За по-ефективно шерване на информация ще бъдат усъвършенствани платформите на Съвета за държавна сигурност и ще бъде основана длъжността координатор за противопоставяне на хибридната интервенция, а поуките от хибридната интервенция и обвързваните с тях въпроси ще се споделят постоянно в границите на експертна група.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР