Националната стратегия за детето (2019-2030) е рамков политически документ, който

...
Националната стратегия за детето (2019-2030) е рамков политически документ, който
Коментари Харесай

Бисер Петков: Стратегията за детето няма как да отнеме родителските права

Националната тактика за детето (2019-2030) е рамков политически документ, който отразява цялостната визия на българската страна и на гражданското общество за развиването на идващите генерации жители на страната ни. Това сподели министърът на труда и обществената политика Бисер Петков в отговор на парламентарен въпрос за оповестения за публично разискване план на Националната тактика за детето.

,,Визията на тактиката се показва в това всяко дете в България, на всеки стадий от детството си, да живее и да развива своя капацитет в интегрирана здравословна, сигурна и насърчаваща развиването му среда, която да подсигурява неговите права и богатство при обезпечена поддръжка на родителите и на експертите, полагащи грижи за децата'', изясни задачите на документа общественият министър, представен от Българска телеграфна агенция.

Той съобщи, че методът в тактиката следва виталния цикъл в развиването на детето - от 0 до 18 години, като по този начин ще се отговори по-адекватно на потребностите на децата в другите интервали на детството им.

,,Планираните ограничения за децата в тактиката са включени в пет съществени основни сфери - здраве и здравословен метод на живот; фамилна среда и стандарт на живот; качествено обучение за всички деца; сигурна среда и достъп до правосъдие; отдих и свободно време'', изясни министър Бисер Петков.

По думите му тактиката слага детето и неговите най-хубави ползи в центъра на политиките, на стратегиите и услугите за децата и фамилиите.

,,Този метод преглежда детето, като притежател на права, а не като въздържан обект на влияние от страна на възрастните ", разяснява министър Петков. По думите основно за развиването на децата е построяването на умения за учене, за вярно изложение на български език, за другарство на непознати езици, за изложение посредством творчество, за развиване на инициативността и предприемачеството, за образование по естествени науки, математика и ИКТ, и за създаване на обществени и цивилен компетентности.

,,Процесът на основаването на тактиката беше транспарантен, с готовност да се отчетат мненията на колкото е допустимо повече заинтригувани страни. Беше чуто и мнението на децата - посредством Съвета на децата към ДАЗД, и със съобразяването на резултатите от социологически проучвания'', добави общественият министър.

,,Проектът на тактиката провокира огромен публичен интерес и доста са постъпилите мнения по него'', подсети Петков. Той разяснява, че "стратегията няма по какъв начин да отнеме родителските права и си слага за цел да подкрепи родителите при развъждането на децата ".
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР