Националната статистика прeдстави нови социално-икономически данни от Преброяване 2021. Безработните

...
Националната статистика прeдстави нови социално-икономически данни от Преброяване 2021. Безработните
Коментари Харесай

Статистиката отчете близо 76 хил. неграмотни българи

Националната статистика прeдстави нови социално-икономически данни от Преброяване 2021. Безработните в България са 287 000 души. Най-висок е коефициентът на безработица във Видин - 20,1 на 100, а най-нисък в столицата - 4,6%.

Безработните мъже са повече от безработните дами - 54,4 против 45,6%. Колкото до просветителната конструкция на популацията има и положителни, и неприятни вести - пораства броят на хората с висше и приблизително обучение, само че в това време 25 000 деца не вървят на учебно заведение, съобщи Българска национална телевизия. Всеки четвърти българин към този момент е висшист, демонстрира Преброяване 2021. В съпоставяне с преди 10 години броят на хората с висше обучение се нараснал с 5,9 на 100. " Тенденцията да има от ден на ден висшисти продължава доста дълго време да вземем за пример още 60-те години делът на висшистите в България е бил единствено към 3%. Винаги високото обучение е позитивна наклонност ", съобщи доцент Атанас Атанасов, ръководител на Национален статистически институт.

От Синдикат " Висше обучение ", който употребява данни на Евростат, споделят, че процентът на висшистите е даже по-голям - близо 34. Разликата е поради другите методики. Преброяването регистрира хората от 7 години нагоре, а Евростат - приключилите младежи от 25 до 34 години. Но която и цифра да се вземе, България изостава от програмата 2021 - 2030 на Европейския съюз.

" По тази стратегия Европа към този момент е на 45% условие на приключилите от 25 до 34 години хора. България както виждате тук изостава и има какво да направи, с цел да догони в тази посока. Това е условие освен за нас, а и за всички страни членки на Европейски Съюз ", сподели проф. Лиляна Вълчева, ръководител на Синдикат " Висше обучение ", КНСБ.

Професор Вълчева споделя още, че страни като Люксембург, Ирландия, Кипър, Нидерландия имат към този момент по 45% висшисти. И още съгласно Преброяването:

Жените с висше обучение са повече от мъжете - 29 против 21%. Най-много висшисти има в София, минимум в Кърджали. Като цяло се усилват българите с висше и приблизително обучение за сметка на тези с главно и начално. Въпреки положителните трендове има близо 42 000 българи, които в никакъв случай не са ходили на учебно заведение.

Може би най-стряскащата цифра от преброяването, обвързвана с просветителния ни статус е, че съвсем 25 000 български деца в наложителна учебна възраст въобще не посещават учебно заведение.

По-задълбоченият взор демонстрира, че максимален е процентът на хората с начално и по-ниско обучение в Сливен - 20,4 на 100. Следват Кърджали и Силистра. С 5% Сливен е отпред и по брой на необразованото население. Повечето необразовани са дами. Отиваме в Сливен, с цел да потърсим повода градът да е на дъното на просветителната таблица.

В учебно заведение " Братя Миладинови " в квартал " Надежда " изясняват, че тя се крие в ниския обществен статус на фамилиите, в майчиния език, друг от българския и още. " Ранните бракове, които са присъщи за етноса, огромният миграционен поток, пътувания към западна Европа, връщане и още веднъж пътешестване и това също пречи на реализиране на положителни резултати на учениците ", сподели Митко Митев, шеф на ОУ " Братя Миладинови ", Сливен.

" Почти вървят. Елате заран, гледайте на пешеходна пътека какъв брой деца отиват на учебно заведение ", споделя Петър Асенов.

" Трябва да има районна политика, с изключение на национална, би трябвало да се обръща внимание и на районните политики и въз основа на преброяването ние демонстрираме върху кои области би трябвало да се концентрират тези политики ", добави доцент Атанас Атанасов.

Преброяването сподели: през 2021 година най-малко 75678 души в България не могат да четат и пишат.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР