Националната служба за разузнаване на САЩ (NRO) ще придобие съзвездие

...
Националната служба за разузнаване на САЩ (NRO) ще придобие съзвездие
Коментари Харесай

Космически шпионаж: САЩ ще придобие съзвездие от стотици разузнавателни сателити

Националната работа за разузнаване на Съединени американски щати (NRO) ще придобие съзвездие от стотици спътници за събиране на разследваща информация от SpaceX. Те ще могат да наблюдават самостоятелни цели и да предават детайлни данни в действително време.

Въпреки че детайлностите за този план към момента са доста лимитирани, има ясни паралели с това, което Космическите сили на Съединени американски щати оповестиха по-рано като " строго класифицирана стратегия за галактическо радарно наблюдаване ". Тя ще докара до революция както в тактическото, по този начин и в стратегическото галактическо наблюдаване, написа The War Zone.

Новите шпионски спътници в ниска околоземна орбита (LEO), разработвани от SpaceX, се финансират поне от 2021 година. Тогава компанията на Илон Мъск получава 1,8 милиарда $ от NRO, твърди отчет на " Ройтерс ", цитиращ пет анонимни източници, осведомени със договорката. 

" Уолстрийт Джърнъл " по-рано разгласява информация за съществуването на контракта, само че не назова NRO като забъркан и не даде съответни детайлности за договорката.

NRO е една от най-секретните американски организации, като съществуването ѝ бе публично прието чак през 1992 година

Дори през днешния ден не е ясно дали в орбита към този момент не са ситуирани спътници от разследващото съзвездие на SpaceX или в случай че не са, няма данни по кое време това ще стане факт. Знае се обаче, че в орбита е бил тестван пробен дизайн през 2020 година. Бизнес подразделението Starshield беше обществено показано едвам през 2022 година и първият му доказан контракт за галактически информационни услуги пристигна от галактическите сили на Съединени американски щати през идната година.

От една страна, спътниците ще разполагат с опция за " лазерно основана връзка ". Тези системи са способни да изпращат бързо огромни количества информация и също по този начин са мощно предпазени и устойчиви на заглушаване от устройства за радио-електронна битка. Според слуховете, съзвездието ще има и GMTI радари. Те ще могат да разграничават движещи се цели на земята от статични и да наблюдават интензивността на тези движещи се цели във времето. Радарът с GMTI нормално може също по този начин да обезпечи радарни изображения със синтетична апертура (SAR), което на процедура значи снимането на подробни фотоси на повърхността даже през нощта или през облаците.

Съединени американски щати ще има възможност да следи в действително време придвижването на бронирани единици, техника и бойци на своите съперници, даже надълбоко в тила им. В исторически проект NRO се е фокусирала повече върху разузнаването на стратегическо равнище, вместо да поддържа тактически интервенции, където галактическият GMTI би бил изключително подобаващ.

Един главен метод, по който огромна мрежа от спътници с опция за GMTI и SAR може да бъде голяма помощ в стратегически смисъл, е за непрекъснато следене на местоположенията на наземни мобилни пускови установки за балистични ракети. Тези мобилни установки са основна част от нуклеарната триада на Русия, Китай и Северна Корея. Осигуряването на непрекъснато следене на тези активи, както и на други стратегически придвижвания, е нещо като заветен граал на стратегическото наблюдаване, желан десетилетия от Пентагона.

Исторически видяно, някои от най-големите ограничавания на шпионските спътници са неспособността им да бъдат на всички места, където би трябвало едновременно, и релативно бавната скорост, с която могат да бъдат преместени на нова орбита. Движенията на обичайните шпионски спътници също са предсказуеми и страните, разполагащи със средства за наблюдението им, могат деликатно да приспособят дейностите си съгласно това по кое време подобен актив е над тях. За разлика от това, едно по-голямо, разпределено съзвездие би имало способността да следи големи сектори от Земята по едно и също време. Ако броя е прекомерно огромен, то скриването от наблюдателните спътници ще е невъзможно. Въздушното следене със специфични радарни самолети, като E-3 Sentry Airborne Warning и E-7 Wedgetail, може да бъде отчасти или изцяло сменено от съзвездие от спътници.

Напредъкът в изкуствения разсъдък ще разреши и автоматизирано различаване, картографиране и в допълнение следене на набелязаните цели. Съзвездие със стотици спътници също би било много по-устойчиво на враждебни офанзиви, което се трансформира в безусловно сериозна характерност.

В същото време този обществен фокус върху разпределените съзвездия наподобява подтиква съперниците да изследват нови и спорни антисателитни контрамерки. По-рано тази година стана ясно, че държавното управление на Съединени американски щати разполага с разследваща информация, че Русия изследва галактическа антисателитна система, която ще употребява нуклеарни оръжия, с цел да дезактивира или унищожи огромен брой спътници едновременно.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР