Националната служба за охрана (НСО) да не пази повече конституционните

...
Националната служба за охрана (НСО) да не пази повече конституционните
Коментари Харесай

Махат охраната от НСО за конституционните съдии, зам.-председателите на НС и кмета на София

Националната работа за защита (НСО) да не пази повече конституционните съдии, зам.-председателите на Народното събрание и кмета на София, а основният прокурор да бъде охраняван само при потвърдена нужда.

Такива промени в Закона за НСО оферират от „ Изправи се БГ! Ние идваме! “ (пълния текст на законопроекта виж ), като претекстовете им са, че сега активността на службата изисква изцяло непростим и непотребен разход на пари.

По закон на основния прокурор в страната се обезпечава персонална защита и профилиран превоз, а при нужда, той се охранява и при служебно пътешестване в чужбина. Сега депутатите оферират и защитата му в страната да е единствено при потвърдена нужда. Предложението им е обаче защитата на конституционните съдии, зам.-председателите на Народното събрание и столичния кмет да отпадне абсолютно. Според вносителите „ няма нито една смислена причина “ да бъде охраняван от НСО столичният кмет, тъй като общината има задоволителен бюджет да му обезпечава при потребност защита и превоз.

Следващата смяна, която оферират е да отпадне и обезпечаването на профилиран превоз от НСО за министър председателите и ръководителите на Народното събрание до 4 години след освобождението им от служба. Мотивите за това са, че потребността от подобен превоз се обосновава единствено от заеманата служба и отпада неотложно по-късно.

„ Парите на данъкоплатците не следва да служат за обезпечаване на първокласен живот на високопоставени политически лица, а да бъдат изразходвани рационално и единствено с оглед ползите на данъкоплатците, което в съответния случай не е налице “, пишат още депутатите от ИБГНИ.

Последната смяна, която те оферират в Закона за НСО, е в състава на комисията, която взема решение за типа, обсега и периода на продължаваната защита. В момента ръководител на комисията е шефът на НСО, а членове са ръководителят на ДАНС и основният секретар на Министерство на вътрешните работи. От ИНГНИ оферират решението да се взема само от шефа на НСО, а в комисията да влезе вътрешният министър, само че дружно с шефа на ДАНС да могат да дават само мнения, без да имат право на глас при вземането на решение.

„ Промяната в състава на комисията, вземаща решение досежно потребността от профилирана защита е наложителна, доколкото в този си състав взема безусловно безотговорно решения, кого и какъв брой дълго да охранява, което е неприемливо в демократична страна. Министърът на вътрешните работи следва да бъде член на комисията точно затова – с цел да може да бъде упражняван надзор за целенасоченост и правомерност “, се споделя още в претекстовете на законопроекта, подписан от седмина депутати, сред които са Мая Манолова, Николай Хаджигенов, Арман Бабикян и Мария Капон.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР