Националната сигурност е фундаментът за просперитета на всяка държава, заяви

...
Националната сигурност е фундаментът за просперитета на всяка държава, заяви
Коментари Харесай

Румен Радев: Парламентът се дави все повече в скандали и предизборно говорене, а има важна работа за вършене

Националната сигурност е фундаментът за просперитета на всяка страна, съобщи президентът след присъединяване в ритуала по водосвет на бойните флагове и знамената светини на Българската войска

Парламентът очевидно се дави от ден на ден в кавги и предизборно говорене, а има значима работа за извършване. Това съобщи президентът Румен Радев пред публицисти в отговор на въпрос. Държавният глава подсети, че макар че Планът за възобновяване и резистентност и приемането на България в Шенген бяха оповестени в Народното събрание за приоритет, нужните за задачата законопроекти не се движат с нужната скорост или въобще не са придвижени.

В отговор на въпрос президентът уточни, че в случай че актуалният парламент не одобри антикорупционния закон и този за отговорността на основния прокурор, има заплаха страната ни да не успее да се възползва пълноценно от постигнатото досега от дипломацията и на най-високо политическо ниво. „ За първи път България получи ясна поддръжка и дата за Шенген – най-късно октомври 2023 година “, уточни президентът и открои и декларираната поддръжка от ръководителя на Европейската комисия и ръководителя на Съвета на Европейски Съюз, както и от страните членки.

Президентът взе участие в обичайния на Богоявление обред по водосвет на бойните флагове и знамената светини на Българската войска, одобри почетния строй на представителните елементи на Българската войска и постави венец пред паметника на Незнайния боец. Той поздрави всички военнослужещи с днешния празник, като им пожела здраве, сили и сила в идните и тази година провокации.

„ Крайно време е да осъзнаем, че националната сигурност е фундаментът за просперитета на всяка една страна “, съобщи президентът. Той акцентира, че национална сигурност не се гради за година или две и не би трябвало да се сещаме за нея, единствено когато наоколо има повишение на напрежението и спор. „ Националната сигурност значи непрестанен ангажимент и старания освен на Министерството на защитата, само че на всички политици и на цялото ни общество “, уточни президентът. Той изрази вяра, че най-сетне ще бъде проявен разсъдък за дълготрайна тактика и ясна визия за развиване на въоръжените ни сили. Държавният глава напомни, че най-важният детайл в националната сигурност са хората в армията, тяхната мотивация, подготовка и съоръжение.

В отговор на въпрос за положението на бойната ни авиация президентът уточни, че макар компликациите, Министерството на защитата прави всичко допустимо да подсигурява летателната валидност на изтребителите МИГ-29, както и да откри решение за изтребители, които да бъдат употребявани до окомплектоването на ескадрилата от F-16. Държавният глава прикани за дълготрайни решения и запазване на българските летци, с цел да има кой да лети на новите изтребители и кой да ги обслужва и поддържа.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР