Националната референтна лаборатория „Хепатитни вируси“ към Националния център по заразни

...
Националната референтна лаборатория „Хепатитни вируси“ към Националния център по заразни
Коментари Харесай

България започва тестове за мистериозния хепатит при децата

Националната референтна лаборатория „ Хепатитни вируси “ към Националния център по заразни и паразитни заболявания (НЦЗПБ) разгласи, че приема за проучване съмнителни проби поради оповестените в Европа случаи на изострен хепатит с неизяснена етиология при деца под 10 години.

Министерството на здравеопазването е подхванало съответните дейности за информиране на общопрактикуващите лекари, лекарите експерти по педиатрия, инфекциозни заболявания и вътрешни заболявания, за записаните в редица страни случаи на изострен хепатит с незнайна етиология при деца, в това число клиничното протичане и лабораторните резултати.

На 5 април 2022 година Англия рапортува към Световната здравна организация увеличение на случаите от изострен хепатит с неизяснена етиология при деца под 10 години от Шотландия. До 20 април 2022 година случаите са 111 и са докладвани от цяла Англия. Това са случаи на предишно здрави деца, на възраст от 2 до 5 години, които са приети в болница заради проявата на признаци на изострен хепатит – жълтеница (74%), повръщане (73%), побелели изпражнения (58%), диария (49%), гадене (39%) и температура (29%); и мощно повишени стойности на чернодробни ензими – АЛАТ и АСАТ (> 500 IU/L).

При никое от децата не е докладвано съществуване на имуносупресия. При някои от случаите гастроинтестиалните признаци са участвали в седмиците преди хоспитализирането. Общо при 8 от всички докладвани случаи са се развили затруднения, налагащи чернодробна трансплантация. Във всички останали случаи инфекцията е приключила с удобен излаз, показват от Националния център по заразни и паразитни заболявания.

Поради открития нараснал % позитивни проби за аденовирус при деца за същия интервал от предходните години е изказана догадка, че хипотетичен извършител на изострен хепатит при деца може да е зараза с аденовирус. Подобна наклонност е открита и във връзка с ентeровирус, човешки метапневмовирус, риновирус и норовирус при деца под 10 години, а също и за респираторен синцитиален вирус.

Заболяването е много рядко и доказателства за предаването от човек на човек остават неразбираеми, вследствие на което рискът не може да бъде тъкмо оценен, разясняват от НЦЗБП.

Като се имат поради обявените случаи с остра чернодробна непълнота, евентуалното влияние върху засегнатата педиатрична популация се смята за високо.

Ето за какво на 8 април Европейският Център за Контрол на Заболяванията изиска от всички страни от ЕС/ЕИО да засилят информираността по отношение на случаи на тежък изострен хепатит при деца с неизяснена етиология и да рапортуват за всички доказани и вероятни случаи.

До момента 12 страни от Европейски Съюз са докладвали за спорадични случаи – Австрия (2), Белгия (2), Дания (6), Франция (2), Германия (1), Ирландия (5), Италия (17), Холандия (4), Норвегия (2), Полша (1), Румъния (1) и Испания (12), като общо при 5 деца се е наложила чернодробна трансплантация.

Източник БНТ
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР