Националната програма за превенция и контрол на вирусните хепатити (2021

...
Коментари Харесай

Приета е първата Национална програма за превенция и контрол на вирусни хепатити

Националната стратегия за предварителна защита и надзор на вирусните хепатити (2021 - 2025), която бе призната от Министерския съвет в сряда, планува безвъзмезден скрининг за хепатит В и С във възрастовата група от 40 до 65 година, оповестиха от пациентската организация " ХепАктив " и Българското сдружение по гастроентерология, гастроинтестинална ендоскопия и абдоминална ехография. След взаимни старания с специалистите от Министерството на здравеопазването (МЗ) националната стратегия за битка с хепатит В и С към този момент е реалност. И пациентите, и професионалната здравна общественост приветстват работата на Министерство на здравеопазването, като чакат незабавни дейности за осъществяването й допустимо най-скоро заради високата обществена цена на вирусните хепатити, изразена в късни затруднения и преждевременна гибел.

Хепатит B визира 199 000, а хепатит С - 87 000 души в България, като болесттите се предават главно по кръвен път и са водеща причина за развиване на рак на черния дроб. До момента нямаше обезпечен скрининг за пациентите, което водеше до забавяне в лекуването и в следствие - до 4 смъртни случая дневно от вирусни хепатити.

Скринингът ще се финансира от НЗОК и ще бъде включен в годишните профилактични прегледи при персоналния доктор. За задачата се приготвя смяна в Наредбата за профилактичните прегледи и диспансеризациите.
Ето и други акценти в програмата:
Тя подсигурява достъпа до диагностика и лекуване, който е главен фактор за понижаване на разпространяването и смъртността от вирусните чернодробни инфекции и е измежду основните рекомендации на СЗО към националните политики за надзор на хепатитите. Предвижда се финансиране от бюджета на Министерство на здравеопазването за диагностика, работа с уязвимите групи, епидемиологичен контрол, имунизации и създаване на регистри. Предвижда се смяна в Закона за здравето, с която ще се подсигурява на всички диагностицирани, само че здравнонеосигурени, че ще бъдат лекувани. Тази активност ще се финансира с трансфер от бюджета на Министерство на здравеопазването към НЗОК. Сред уязвимите групи за хепатит В и С са употребяващи инжекционни опиати, хомо- и бисексуални мъже, лишени от независимост, мигранти, проституиращи, деца и младежи в риск, бременни, медицински експерти, пациенти с риск от заразяване и други Целите на програмата са: понижаване на заболеваемостта от вирусни хепатити в страната с 45% и на смъртността с 90% до 2025 г.; реализиране и задържане на имунизационния обсег на 95% с трети банкет на ваксина против хепатит В при деца; постигане до 100% сигурност на дарената кръв; над 50% диагностицирани пациенти и над 40% лекувани от хепатит В и С; понижаване на разпространяването на хепатит А, D и Е.
Отзивите
До момента България изоставаше съществено от задачите на Глобалната тактика на СЗО за предварителна защита и надзор на вирусните хепатити, от Плана за деяние за битка с вирусните хепатити в Европейския район на СЗО и от Целите за стабилно развиване. Основна причина бе неналичието на национална стратегия, гарантираща ранен скрининг и обезпечен достъп до диагностика и лекуване на вирусните хепатити.
Доц. Михаил Околийски
Доц. Михаил Околийски, представител на СЗО за България, разяснява: " Приемането на Национална стратегия за предварителна защита и надзор на вирусни хепатити включва България в клуба на 34-те страни, които имат настояща стратегия за битка с хепатит В и С от общо 53 страни членки на Европейския район на СЗО. Особено в изискванията на пандемията от ковид, съгласно СЗО, е от основно значение да не се занемарява предварителната защита и лекуването на други болести, в това число вирусните хепатити. В противоположен случай има риск да се получи торнадо от тези болести и откакто бъде овладяна пандемията, това да има унищожителен резултат върху здравните системи и задачите общества. Нужна е интеграция, тестване и ангажимент на общността, която не е включена в решаването на тези проблеми. "
Проф. доктор Красимир Антонов
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР