Националната пациентска организация започва информационна кампания за превенция на ХИВ/СПИН.

...
Националната пациентска организация започва информационна кампания за превенция на ХИВ/СПИН.
Коментари Харесай

Започва информационна кампания за превенция на ХИВ/СПИН

Националната пациентска организация стартира осведомителна акция за предварителна защита на ХИВ/СПИН . Това оповестиха от организацията. Целта на акцията е да се обърне внимание на нуждата от ранна диагностика, навременно лекуване и битка със стигмата към хората, живеещи с ХИВ.

Една от самодейностите е иден обучителен уебинар по тематиката, който ще се излъчи на по-късно през днешния ден на страницата на организацията в обществените мрежи. В него ще вземат участие доцент Нина Янчева, шеф на Отделението по добита имунна непълнота в Специализираната болница за интензивно лекуване на инфекциозни и паразитни заболявания „ Проф. Иван Киров “ и Елена Биринждиева, ръководител на съдружие „ Здраве без граници “ и шеф на центъра за полово здраве Checkpoint.

Специалистите ще показват информация за новостите в лекуването на пациентите с ХИВ, ще извърнат внимание на разликата сред ХИВ и СПИН, както и на резултатите от стигмата върху живеещите с вируса.

Информационната акция ще сложи акцент върху митовете и пропуските в информираността на обществото за методите на възпаление, контрола и лекуването на вируса.

Днес се отбелязва Световният ден за битка с ХИВ/СПИН. Тази година Световната здравна организация е сложила тематиката за равенството като обръщение, ориентирано към политическите водачи и жителите в обособените страни. В България 4 020 са лицата с потвърдена ХИВ зараза от началото на пандемията през 1986 година Тази година са открити нови 299 ХИВ – положителни лица.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР