Националната награда за поезия Иван Николов“ се връчва за 26-и

...
Националната награда за поезия Иван Николов“ се връчва за 26-и
Коментари Харесай

Отсяха 5 за приза „Иван Николов“

Националната премия за лирика „ Иван Николов “ се връчва за 26-и път тази година. Учредена е през 1994 година от издателство „ Жанет 45 “. Първият притежател на премията е Христо Фотев. Сред лауреатите през годините са Елин Рахнев, Петър Чухов, Аксиния Михайлова, Иван Динков, Константин Павлов, Иван Теофилов, Иван Методиев, Екатерина Йосифова, Георги Борисов, Кристин Димитрова, Станка Пенчева, Силвия Чолева, Марин Бодаков, Георги Господинов, Аксиния Михайлова, Валентин Дишев, Красимир Вардиев, Яна Букова, Надежда Радулова, проф. Цочо Бояджиев и други.

Наградата за 2022-а ще бъде оповестена на 20 декември (вторник) от 18:30 ч. на публична гала в камерната зала на Младежкия спектакъл в София.

Номинациите на журито по азбучен ред са:

Антина Златкова, „ Контражур “, Жанет 45, 2022
Заради мощната съпричастност към душата на обзетия от паника човек, за страховете, осветени от безмилостното слънце на битието, хвърлящи дълги сенки, в които човешкия дух постоянно се заселва, за милостивото схващане, че загубата също е свят за населяване.

Васил Славов, „ Ням “, Aterna Press, 2021
Заради майсторски овладяната форма, яростта, драматизма и деликатността в стиховете му, които се пробват да помирят екзистенциалната самотност, подивяването на фантазията, несбъдването на очакванията на едно потомство с любовта и чувството за независимост. Заради обществената сензитивност и достоверното чувство на корена, пречупено през автобиографизма.  

Кръстьо Раленков, „ Смъртта разпитва към този момент кой си “, Scriprt, 2022
Заради късовете философия, които се отронват от тази лирика, без да пречат на художеството (напротив); поради ерудицията, която по никакъв начин не пречи на удивлението от света и живота (именно живота, а не гибелта от заглавието). Заради това, че не можеш да сбъркаш тази лирика с друга.

Петя Хайнрих, „ Летни шлагери “, Жанет 45, 2022
Заради ясния взор към съкрушението на индивида пред невъзможността езика да изрази тайната на съществуването, за стоическия опит точно езика да бъде одобряван като единствен мост сред забележимото и невидимото, за поетическия език, вплел с мярка и мяра иронията към литературата и литературната самоирония.

Преслава Виденова, „ Постоянна експозиция “, Жанет 45, 2021
Заради това, че няма предумишленост в този дебют, а има онази наложителност, от която само може да се роди вълнуваща лирика. Заради искреността – консултант на младостта в тези стихове, зорко бдящ да не се гони ефектното, а да се остане при значимото.
Източник: plovdiv-online.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР