Националната мрежа за децата изпрати отворено писмо до президента, министър-председателя

...
Националната мрежа за децата изпрати отворено писмо до президента, министър-председателя
Коментари Харесай

Националната мрежа за децата с отворено писмо до кабинета с 13 спешни задачи

Националната мрежа за децата изпрати отворено писмо до президента, министър-председателя и членовете на Министерския съвет, в което очерта най-спешните задания пред служебното държавно управление, свързани с благосъстоянието и правата на децата , оповестиха от пресцентъра на организацията.

От Национална мрежа за децата показват 13 незабавни тематики , на които кабинетът би трябвало да обърне внимание в идващите три месеца. Сред тях са продължаващата работа по основаване на Национална тактика за детето, довеждане докрай на първата чернова на Националната тактика за детско и юношеско здраве и педиатрична грижа и възлагане на цялостен разбор на потребностите за основаване на национална детска болница, върху който да бъде основано заданието за създаване на болничното заведение.

Друга тематика, посочена от организацията, е завършване на измененията в Наредба 26 за даване на акушерска помощ, които ще доведат до попречване на случаи на болести и увреждания при новородените бебета.

От Национална мрежа за децата показват още завършването на напъните за обезпечаване на храни за здравна приложимост на деца и младежи с редица диагнози и положения, които са изправени пред обстановка на апетит и даже летален излаз заради невъзможността да си обезпечат храна по стопански аргументи.

Продължаване на напъните за приоритет на ранното детско развиване в националната политика и завършване и ръководството на Националния проект за използване на Европейската гаранция за детето също са измежду дилемите, които Националната мрежа за децата показват в писмото.

От организацията открояват като различен приоритет актуализирането на Плана за деяние за осъществяване на Националната тактика за деинституционализация на грижата за деца.

Според Националната мрежа за децата Министерството на правораздаването би трябвало да започва актуализирането на плана на Закона за възпитателните ограничения по отношение на малолетни причинители на закононарушения или административни нарушавания.

Организацията показва още, че кабинетът би трябвало да вземе всички нужни ограничения за обезпечаване на присъствено образование в учебните заведения през новата образователна година и обезпечаване на оптимален обсег и ефикасен образователен развой във всички форми на образование.

Сред целите, посочени от организацията, е още обезпечаването на достъпа до медицински грижи и ефикасното включване на разселените деца бежанци от Украйна и трети страни в просветителния развой.

„ Категорично би трябвало да се приключи продължаващата процедура на непозволени арестувания на деца в ареста, където са настанявани дружно с възрастни с престъпни прояви при извънредно неприятни условия “, се показва още в писмото им.

Националната мрежа за децата упорства за продължение на дейната връзка с гражданските организации и поддръжка на работата на Съвета за развиване на гражданското общество.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР