Националната галерия в София получи дарение от 1 771 261.35

...
Националната галерия в София получи дарение от 1 771 261.35
Коментари Харесай

Дарение в размер на 1 771 261.35 лева в полза на Националната галерия от наследството на починалата в Австралия г-жа Маргарита Занеф

Националната изложба в София получи подаяние от 1 771 261.35 лв. според наследството на родената в България и умряла през 2016 година в Австралия наша сънародничка госпожа Маргарита Занеф.

Данните за госпожа Занеф са нищожни. Тя емигрира в Австралия през 1960 година Съпругът й Цанко и синът им Антон са умряли преди нея. От австралийската преса разбираме, че госпожа Маргарита Занеф е била и колекционер на изкуство. Контакти сред нея и Националната изложба в София през годините не е имало.

Според наследството половината от сумата след продажбата на недвижимото си имущество госпожа Занеф подарява на Художествената изложба на Ню Саут Уелс в Сидни, а другата половина – на Националната изложба в София. По думите на юрист Уоруик Дън от адвокатската фирма “Biddulph&Salenger ”, изготвила наследството през 2008 година и направила разпоредителните дейности с наследството, госпожа Занеф е била извънредно ерудирана персона и огромен обожател на изкуството, усещащ смисъла му за обществото. Дарението е патриотичен жест към страната, в която се е родила и благодарност към страната, която я е приела и в която е прекарала огромна част от живота си.

Съгласно завереното от Върховния съд на Ню Саут Уелс след гибелта на госпожа Маргарита Занеф през 2016 година наследство, на адвокатската адвокатска фирма “Biddulph&Salenger ” е предоставено да продаде парцелите и да преведе парите на Художествена изложба на Ню Саут Уелс в Сидни и на Националната изложба в София. Единият от двата парцела в Уейвъртън е упоменат в австралийската преса. Той е владеене на фамилията от 1963 година В неговата градина синът Антон е посадил бяла азалия за майка си.

След привършване на процедурите юрист Уоруик Дън изпраща публично писмо до управлението на Националната изложба в София, с което осведоми,че парцелите на госпожа Маргарита Занеф са продадени и Националната изложба би трябвало да получи половината от тяхната стойност.

След удостоверение от страна на българското посолство в Канбера, управлението на Националната изложба изпраща на юрист Уоруик Дън нужните данни и сумата е преведена преди дни по сметката на Националната изложба в София.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР