Националната галерия представи картини от колекцията си "Пейзажи със старини",

...
Националната галерия представи картини от колекцията си "Пейзажи със старини",
Коментари Харесай

Пейзажи със старини – едно вдъхновяващо културно наследство


Националната изложба показа картини от сбирката си "Пейзажи със старини", съобщи кореспондент на БГНЕС.

"Това е началото на една поредност от изложения отдадена на Европейската година на културното завещание. Тъкмо пейзажите със старини са тематиката, която толкоз надълбоко е вълнувала българския художник още от времето, когато новото българското изкуство прохожда. Дори от времето, когато българското възобновление слага основите на отношението към старината и културното наследство", обявиха от екипа на изложбата.

Изложбата показва разнообразието и достиженията на българските художници в този род, неговото развиване и особености, не като подражателство на европейския, а като образен еквивалент на културата на запазване на художественото ни завещание.

"Изложбата ще ви накара, когато я разгледате да се почувствате малко по-вдъхновени, малко по-българи и малко по-щастливи от това, че имаме това културно наследство", съобщи Амелия Гешева, зам.-министър на културата.

Изложбата е отдадена на Андрей Протич. С портрети, текстове, фотоси и издания се показва научното завещание на огромния български изкуствовед с акценти върху приносите му за институционалното и законодателно създаване на системата за запазване на българското художествено завещание и в частност – голямата му роля за развиването на Националната изложба.

Изложбата "Пейзажи със старини" е под патронажа на Министерството на културата. /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР