Националната федерация “Култура“ към КТ „Подкрепа“ призовават всички специалисти от

...
Националната федерация “Култура“ към КТ „Подкрепа“ призовават всички специалисти от
Коментари Харесай

КТ „Подкрепа“ призовава музеи и галерии да затворят в знак на протест

Националната федерация “Култура “ към КТ „ Подкрепа “ приканват всички експерти от музеите и галериите в България към ефикасни протестни дейности на 22 февруари /вторник/ 2022 година поради обидните, унизителни и недомислени параметри на средствата, планувани за развиване на нашите институти в подготвяния Закон за държавния бюджет за 2022 година Това декларират от Националната федерация “Култура “ към КТ „ Подкрепа “.

На 22 февруари 2022 година призоваваме всички музеи и галерии в страната да бъдат затворени за гости, приканват от синдиката.

Принудени сме да пристъпим към тези дейности и поради някои недомислени, съгласно нас, изявления на виновни фактори по време на разискванията на плана за бюджет в нашата област.

Фактологията и настроенията към разискванията, както и изявления, някои от които - изцяло непремерени и оскърбителни, ни провокират да зададем няколко въпроса към ръководителя на Народното събрание, президента, премиера, депутатите и министрите.

От синдиката питат биха ли им предложили на практика модел за оцеляване на музеите, галериите и библиотеките, в случай, че нарастването в бюджета за тяхното развиване би било надлежно 5% и 9.2%?

Смятат ли, че тези пари ще им стигнат даже единствено да „ бършат прахуляк “ на работните си места, каквато е явно визията на министър Асен Василев за главните занимания на експертите от тяхната колегия?

„ Това ли значи „ неотстъпчивост с бедността “ по модела на упоменатия министър и по какъв начин с сходни „ далновидни “ решения ще съумеем в действителност да се разделим с бедността /и в културата/ вечно? Ако е по този начин, предлагаме той още един път да огледа числата за нашата сфера в плана за бюджет, при чието разискване, прочее, най-справедлив и прозорлив се оказа ръководителят на комисията по бюджет и финанси Любомир Каримански, чието мнение, обаче, просто не беше чуто.

В самия завършек на разискванията на бюджета в Комисията по бюджет и финанси беше препоръчано и признато да бъдат добавени 12 милиона лв. за поддръжка на държавните културни институти – музеите, галериите, въз основа на планове, утвърдени по ред и условия от министъра на културата. Тези пари с а м о за планове за музеите и галериите ли ще бъдат употребявани или ще бъдат дадени „ по принцип “ на Министерството на културата? И в случай че е второто, по какъв начин /и за какво/ това министерство би ги употребило? /За информация: От отпуснатите 8 млн. лв. на Министерството на културата за планове през 2021 година, в Републиканския бюджет са върнати, неусвоени, 3 млн. лв..

Тези прословути 12 милиона лв. към Националния проект за възобновяване и резистентност за просвета ли ще бъдат /евентуално/ прибавени или ще бъдат настрана от него?

Ако тези 12 милиона биха били прибавени настрана от упоменатия нагоре проект, от кой момент ще можем да аплайваме с планове за тях, питат от синдиката.

Одобрявате ли изразеното от ръководителя на Комисията по културата и медиите Тошко Йорданов желание напълно скоро да бъдат подхванати ограничения за съкращаване на „ толкоз доста музеи “ у нас, с цел да не се „ натоварва страната “? Ако отговорът е не – не би трябвало ли да бъдат подхванати напълно скоро ограничения за „ съкращаване “ на сходни „ новаторски “ изявления? Ако ли пък отговорът е да – по кое време и по какъв начин бихте предложили да стартира „ разтоварването “ на страната от музеи? Ние предлагаме това да стартира от изцяло подобаваща за случая дата - 3 март, националния празник на България. Така сигурно ще стартираме и по-бързо да догонваме „ процъфтяващите “ музеи по света, за които ни подсети Йорданов.

Надяваме се след второто четене на проекто-бюджета в Народното събрание да нямаме аргументи да подновим протестните си дейности, прибавят още от синдиката.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР