Националната електрическа компания (НЕК) успя да завърши ремонта на хидроагрегат

...
Националната електрическа компания (НЕК) успя да завърши ремонта на хидроагрегат
Коментари Харесай

НЕК ремонтира още един хидроагрегат на ПАВЕЦ „Белмекен“

Националната електрическа компания (НЕК) съумя да приключи ремонта на хидроагрегат №2 в ПАВЕЦ „ Белмекен “. Агрегатът с електропроизводствена мощ от 75 MW е минал сполучливо 72-часовите проби и e включен към системата. Към този миг работят 4 от 5-те блока на помпено-акумулиращата водноелектрическа централа. Предстои завършването на рехабилитацията и на последния хидроагрегат и НЕК дава обещание през есенно-зимния сезон цялата каскада „ Белмекен-Сестримо-Момина клисура “ да работи с цялостния си потенциал.

Цялата каскада включва ПАВЕЦ „ Белмекен “, Водноелектрическа централа „ Сестримо “, Водноелектрическа централа „ Момина клисура “, язовир Белмекен, дневен изравнител Станкови бараки и дневен изравнител Момина клисура. Разположена е в североизточните скатове на Рила планина и се разгръща от 1920 м.н.в. при бент. Белмекен до 251 м.н.в. при Водноелектрическа централа „ Момина клисура “. Общата конфигурирана мощ на каскадата е 735 MW в генераторен режим и 104 MW в помпен режим.
Рехабилитация с европейски пари
НЕК подписа контракта за ремонт на трите централи от каскадата с консорциум KONČAR KET - ČKD BLANSKO – RUDIS на 18 май 2018 година Към момента при 7 от 9-те хидроагрегата от каскадата рехабилитацията е приключена изцяло.

Тя е част от плана за рехабилитация на уреди от хидроенергийната система, финансиран с безплатни средства от Международен фонд за подкрепяне извеждането от употреба на блокове от АЕЦ „ Козлодуй “ (KIDSF), управляван от Европейската банка за възобновяване и развиване (ЕБВР) по Споразумение за безплатна помощ.

Проектът има за цел да усили експлоатационната надеждност и да усъвършенства опциите и бързодействието на централите при присъединяване в първичното и вторично контролиране на честотата на мрежата и зареждането на коридори за спешно възобновяване на енергийната система, посредством замяна на амортизирано съоръжение.

Обхватът на контракта цели поетапна цялостна рационализация на оборудванията, включващо планиране, доставка на ново съоръжение, ремонт на детайли от съществуващото съоръжение, монтаж, контрол, конфигурация, изпитване и въвеждане в употреба.
Най-големият ВЕИ производител
В качеството си на публичен снабдител НЕК подсигурява преди всичко сигурността на доставките на електрическа сила за клиентите на крайните доставчици и взе участие в обезпечаването на запаса за контролиране на електроенергийната система. Компанията търгува и на свободния пазар, като употребява всички платформи на БНЕБ.

Системата от язовири, Водноелектрическа централа и ПАВЕЦ, оперирани от НЕК, разрешават гъвкаво ръководство на индустриалните мощности и сполучливото предпазване на сила, посредством отговорно консумиране на водния запас. Със своите 31 Водноелектрическа централа и ПАВЕЦ с конфигурирана мощ от 2737 MW в турбинен режим и 931 MW в помпен режим НЕК е най-големият производител на сила от възобновими източници в страната.

Ако обявата е била забавна и потребна за Вас, не пропускайте да ни последвате в обществените мрежи Фейсбук, LinkedIn, Twitter и Instagram, както и да се запишете за E-mail бюлетина ни. За вести, свързани с екологично, обществено и корпоративно ръководство (ESG), посетете профилирания уебсайт ESGnews.bg.
 Economic.bg News Запишете се за нашия бюлетинПАВЕЦ Белмекен НЕК ремонт хидроагрегат ПоследниНай-четениЕнергетика 24 НЕК ремонтира още един хидроагрегат на ПАВЕЦ „ Белмекен “ Любопитно 56 Трансформацията на публичните пространства е допустима Транспорт 320 Гърция се отхвърля от приватизацията на порт Александруполис Политика 2375 Русия глоби 15 български компании, измежду които ВМЗ и „ Арсенал “ Финанси 11068 Купувачите към този момент бягат от парцели „ на зелено “ и покупко-продажби за инвестиция Имоти 9270 Строителите пуснаха на пазара невъобразим брой жилища Бюджет и финанси 6484 Румъния купи 32 самолета F-16 „ втора употреба “ за €388 млн. Политика 3998 Правителството разгласи немска инвестиция за 1 милиарда евро Всички новиниОще от ЕнергетикаВиж всички Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР