Националната електрическа компания (НЕК) с право на отговор след разследване

...
Националната електрическа компания (НЕК) с право на отговор след разследване
Коментари Харесай

Право на отговор на НЕК след разследване на bTV за продажба на блок в Плевен

Националната електрическа компания (НЕК) с право на отговор след следствие на bTV относно оповестения електронен търг за продажба на жилищен блок в Плевен. 

В следствието на bTV се показва, че държавен блок с 60 жилището е продаден на търг на цена, три пъти по-ниска от тази, на която хората си купуват жилища в региона на парцела. Става дума за необработен блок на НЕК. Търгът е извършен преди няколко седмици, а спечелилият покупател е бил единствен претендент - без съперници.

 

В блока има 60 жилището и 18 гаража

Ето и целият отговор на НЕК:

Търгът е извършен обществено и транспарантно според Правилника за използване на Закона за обществените предприятия (ППЗПП) посредством Електронна платформа за продажба на парцели, управлявана от Агенцията за обществени предприятия и надзор. Търгът остава на обществената платформа според нормативно открития период, като през целия интервал на подаване на документи от 28 дни, са били дейни онлайн разгласи в две медии.За присъединяване в процедурата НЕК не е поставяла никакви ограничаващи условия и всеки, който е имал действителен интерес, е можел да взе участие в търга. На електронната платформа до момента са оповестени и извършени стотици електронни търгове от страната, общините и други обществени предприятия и този метод на продажба е задоволително разпространяван.Балансовата стойност на целия блок е 1 646 244,98 лева, т.е. продажната цена от 2 602 299 лева е с близо 1 млн. лв. над тази стойност.Отчетната стойност, на която постройката е издигната и заведена в счетоводните регистри на НЕК, е 1 695 927, 50 лева.Имайки поради, че разноските за блока са в размер на 100 хиляди лева годишно, взехме виновното решение да не продължаваме да разходваме средства без никаква възвращаемост.По отношение на поддръжката на блока е належащо да се подчертае, че главната активност на Националната електрическа компания е произвеждане на електрическа сила и поддръжката на жилищни здания е несвойствена активност, която изисква забележителен запас и генерира разноски. Именно заради това през последните години регулярно се провеждат търгове за продажба на активи, главно в гр. Белене.Не е правилно е да се твърди, че минималната тръжна цена е ниска, защото постройката се нуждае от сериозна инвестиция, с цел да бъде обитаема. Стандартите, по които е строена, са надалеч от стандартите за модерно планиране и строителство на здания.

Освен това считаме за неточно автоматизираното сравнение на цената на квадратен метър при договорка за продажба на един съответен апартамент със договорка за продажба на цялостен жилищен блок (en bloc) включващ 78 обособени обекта – жилища и гаражи, както и над 15% общи елементи. Очевидно е, че мащабите на сходни покупко-продажби са разнообразни.

Блокът е разгласен на търг за първи път през 2016 година с начална цена 1 890 576 лева, когато не се е явил нито един покупател. Оттогава на две от фасадите на блока има непрекъснати разгласи за продажба с посочени контакти за връзка. Горното събитие елементарно може да се ревизира и в Google мапс, където изображенията са настоящи към м. октомври 2019 година и ясно се виждат транспарантите. Въпреки това, към днешната дата нито един брокер не е показал интерес към закупуване на постройката.Що се отнася до популяризирането на информацията за търга, НЕК предприе редица ограничения за обезпечаване на по-голяма гласност и конкурентна среда. Освен задължението ни за издание в Електронната платформа за продажба на парцели, управлявана от Агенцията за обществени предприятия и надзор, информация е оповестена на интернет страницата на Министерство на стопанската система и промишлеността, както и бяха наети рекламно каре в известна локална електронна медия Плевен за Плевен и профилираната енергийна медия 3еNews. От Businessnovinite.bg също бяхме потърсени два пъти за коментар по отношение на търга и по този метод информацията за продажбата получи спомагателна гласност.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР