Националната дирекция за борба с корупцията (НДБК) в Румъния повдигна

...
Националната дирекция за борба с корупцията (НДБК) в Румъния повдигна
Коментари Харесай

Повдигнаха обвинение в корупция на бивш румънски депутат, избягал в Сърбия


Националната дирекция за битка с корупцията (НДБК) в Румъния повдигна ново обвиняване против предприемача и някогашен народен представител от Социалдемократическата партия Себастиан Гица, който избяга в Сърбия през 2016 година, съобщи организация Аджерпрес, представена от Българска телеграфна агенция.

Новото обвиняване е за търговия с въздействие и подбудителство към подправяне на документи по отношение на няколко контракта в областта на осведомителните технологии (ИТ), подписани сред две от неговите компании и разнообразни държавни институции. По същото дело са упрекнати още двама души – мениджъри на въпросните компании.

Делото касае контракти за ИТ услуги, финансирани с обществени средства и европейски фондове, сключвани в интервала 2006-2015 година сред обществени институции и компании, работещи в ИТ бранша, измежду които две сдружения, които са били в началото благосъстоятелност на Себастиан Гица, а след това са били следени от него. 

Според антикорупционната прокуратура Себастиан Гица е оказвал въздействие при възлагане и продобиване на публични поръчки за ИТ услуги против избрана „ цена “, която той получавал посредством следените от него компании. Подкупите са били прикривани като заплащания за ИТ услуги, които не са били действително предоставени, и са се основавали на подправени документи. Така сред 2010 година и септември 2014 година сдружение, което се е възползвало от въздействието на Гица, е трябвало да заплати по сметките на следените от него компании сумата от 29 464 441 леи (близо 6 милиона евро).

Обвиненията касаят контракти в бранша на опазването на здравето, като да вземем за пример за въвеждане на Единна интегрирана осведомителна система, електронни предписания, национална здравна карта, електронно здравно досие, осведомителна система за ръководство на отпуските по болест, системи за ръководство на некомпенсираните лекарствени предписания, както и в други области - като националния кадастър, ИТ система за интегрирано ръководство на услугите за жителите, системи на Пенсионната каса, на Агенцията по заетостта и други.

С цел да бъде наложена мярка за специфична конфискация е натрапен запор на недвижимото имущество, благосъстоятелност на Себастиан Гица, отбелязва Аджерпрес, като се базира на антикорупционната прокуратура.

Бизнесменът и някогашен народен представител от Социалдемократическата партия Себастиан Гица избяга от Румъния през септември 2016 година, откакто против него бяха заведени няколко каузи за корупция и злоупотреби. Той бе хванат в Белград през април 2017 година и остана в ареста два месеца поради владеене на подправени документи за идентичност. През януари 2019 година Гица заяви, че е получил политическо леговище в Сърбия, а през март същата година министерството на правораздаването отдръпна настояването за екстрадиция на предприемача. Тогава на власт в Румъния беше Социалдемократическата партия.

Въз основа на сигнали, подадени от Себастиан Гица, специфичният отдел за следствие на закононарушенията на магистратите (който бе отстранен при започване на тази година по гледище и на Европейската комисия) водеше дело против някогашния основен прокурор на антикорупционната дирекция Лаура Кодруца Кьовеши.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР