Националната астрономическа обсерватория Рожен“ поглежда към Космоса с нов роботизиран

...
Националната астрономическа обсерватория Рожен“ поглежда към Космоса с нов роботизиран
Коментари Харесай

Откриха новия роботизиран телескоп в астрономическа обсерватория „Рожен“

Националната астрономическа обсерватория „ Рожен “ поглежда към Космоса с нов роботизиран телескоп, който беше открит през днешния ден. 

Сред присъстващите на церемонията бяха министър председателят, министърът на образованието, ръководителят на Българска академия на науките акад. Юлиан Ревалски, проф. Евгени Семков - шеф на Института по астрономия, политици,  представители на научната общественост, общественици и посетители.

Модерното оборудване влиза в деяние 42 година след откриването на обсерваторията.

Телескопът „ AZ 1500 ”, с 1.5-м огледало, f/6, е направен от австрийската компания „ ASA Astrosysteme GmbH “ по план, финансиран от Националната пътна карта за научна инфраструктура 2020-2027 година, координирана от МОН.

Наблюденията на новото оборудване се реализират в изцяло автоматизиран режим, без да се постанова наличието на оператор. Оптичната система на телескопа се състои от три огледала с доста прецизна компютърна система за ориентиране, която изключва отклоненията и нуждата от спомагателни корекции.

Най-големият от четирите съществуващи в обсерваторията телескопи – този с 2-м огледало, е инсталиран в НАО Рожен в края на 1979 година.

В развой на създаване е първата в Югоизточна Европа българска станция на паневропейския радиотелескоп LOFAR, която се чака да проработи през 2025 г. 

 
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР