Националната асоциация на зърнопроизводителите стартира тридневни ефективни протестни действия на

...
Националната асоциация на зърнопроизводителите стартира тридневни ефективни протестни действия на
Коментари Харесай

Зърнопроизводители излизат на тридневен протест

Националната асоциация на зърнопроизводителите започва тридневни ефикасни протестни дейности на граничните пунктове при Видин, Русе, Силистра и Кардам , осведоми БНР.

Те упорстват да не се удължава за България действието на европейския правилник за безмитен импорт на артикули от селскостопански генезис от Украйна. Протестиращите показват, че вносът на украинско зърно блокира търговията на родното произвеждане, а складовете на земеделските производители са цялостни със залежала продукция.

По думите им пазар за българското зърно няма . След към два месеца следва жътвата. Новата годишна продукция няма къде да бъде прибрана и няма изгледи обстановката да се усъвършенства, в случай че украинският импорт на селскостопански артикули в страната продължи, изясни ръководителят на националната браншова асоциация Костадин Костадинов.

Зърнопроизводителите чакат поддръжка и от земеделския министър и го приканиха да пристигна на митинга.

Между 10 и 11 часа всеки ден до 31 март фермерите ще блокират с тежка техника четирите гранични пункта по северната ни граница . Ако след тридневният им митинг няма резултат, са подготвени да продължат.

Загубите за българските производители се пресмятат на 800 милиона лв., а в региона продукция за 34 милиона залежава по складовете, настояват фермерите.

На митинга се появи и министърът на земеделието Явор Гечев . Той съобщи, че има огромни количества зърно, които не са продадени и посочи, че се чака новата годишна продукция.

По думите му се чакат заплащания от Европейска комисия, само че дотацията не може да замести приходите на българските производители. Според Гечев страните които са по-близко до Украйна заплащат доста по-висока цена

България ще упорства за спомагателни ограничения. И скаме решения във връзка с прословутата европейска взаимност . Надявам се този митинг да бъде чут в европейските институции, сподели още министърът.
 Зърнопроизводители стачкуват против вноса на зърно от Украйна
Зърнопроизводители стачкуват против вноса на зърно от Украйна

Земеделските производители недоволстват и против европейския План за възстановяване
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР