Националната асоциация на общопрактикуващите лекари е категорично против обсъжданото в

...
Националната асоциация на общопрактикуващите лекари е категорично против обсъжданото в
Коментари Харесай

Джипитата против в аптеката да могат да ни сменят лекарството

Националната асоциация на общопрактикуващите лекари е изрично срещу обсъжданото сега да се даде опция за промяна на лечението, предписана от доктор, от страна на фармацевта, така наречен генерично заменяне.

В писмо до министъра на опазването на здравето, шефа на Здравната каса и до Българския лекарски съюз, джипитата са безапелационни, че всеки един експерт би трябвало да извършва действия в границите на своята професионална подготвеност:

Лекарите - да диагностицират и лекуват посредством установяване на лечението, а фармацевтите - да извършват предписаното лекуване, по този начин както е заложено от лекуващия доктор.

Според персоналните лекари опцията за генерично заменяне съществува при изискване, че е категорично посочена от назначилия лекуването доктор, който по закон носи цялата отговорност за следствията от извършеното лекуване.

Като причини джипитата показват, че единствено те познават напълно съответния пациент, наблюдават освен съответната диагноза, само че и цялостната анамнеза, в това число и алергиите и съпътстващите болести и единствено те могат да проследят резултата от предписаната терапия.

От Асоциацията на персоналните лекари цитират и Наредба 4 от 4 март 2009 година, която контролира предписването на медикаменти и тяхното генерично заменяне.

Личните лекари не пропущат да отбележат и че при разрешаване на фармацевтите да заместват медикаменти с техни генерици се основава опция и за корупционни практики, защото съществуват така наречен интегрални схеми, които са изключително комфортни за притежатели, които имат цялата верига - произвеждане - разпространяване и продажба. Има и такива, които я имат отчасти, от второто равнище до аптеката, в това число.

Гореизложеното е съображение, УС и Народно събрание на НСОПЛБ да отхвърли изрично въвеждане на генеричното заменяне отвън написаното в настоящата, представена от нас разпоредба.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР