Националната аптечна карта вече е готова и се очаква да

...
Националната аптечна карта вече е готова и се очаква да
Коментари Харесай

Готова е Националната аптечна карта

Националната аптечна карта към този момент е подготвена и се чака да бъде призната дефинитивно през декември. Документът е оповестен на уебстраницата на Министерството на здравеопазването за двуседмично публично разискване, което би трябвало да продължи до 29 ноември.

С Националната аптечна карта се дефинират областите, общините и обитаемоте места с дефицит на открити аптеки посредством осъществяване на разбор на достъпа на популацията до такива, извършващи разнообразни действия – от разпределяне на медикаменти с рецепта и без рецепта, през разпределяне на лекарства по Каса, подготвяне на медикаменти до разпределяне на препарати, съдържащи наркотични субстанции.

Националната аптечна карта (НАК) е направена въз основа на направените регионални аптечни карти от всички 28 области в страната. Освен тях тя съдържа още няколко приложения, измежду които регистрираните минимални потребности на популацията от достъп до медикаменти, разбор на наличния достъп, разпределението на съществуващите аптеки върху картата на страната, а също и областите, общините и обитаемоте места, в които е открит дефицит на аптеки.

От последното приложение излиза наяве, че няма нито една област в цялата страна, в която да не е открит дефицит на аптеки, извършващи избрани действия – било то разпределяне на медикаменти по НЗОК, подготвяне на медикаменти на място или, да вземем за пример, разпределяне на лекарства на военноинвалиди и военнопострадали.

С отчета на министъра към оферти план на Национална аптечна карта можете да се запознаете.

Всички приложения в нея пък можете да видите.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР