Националната АНТИСПИН кампания е целогодишна инициатива, която стартира през 1992

...
Националната АНТИСПИН кампания е целогодишна инициатива, която стартира през 1992
Коментари Харесай

Д-р Ирина Гайтаневска: Консултирането и изследването за ХИВ са безплатни

Националната АНТИСПИН акция е целогодишна самодейност, която започва през 1992 година в България.

Лятната АНТИСПИН акция се явява четвърти стадий от целогодишната АНТИСПИН акция и сега тече. За поредна година се организира и на територията на град София, като СРЗИ се включва в тези начинания както всяка година.

Предлагаме гратис и анонимно консултиране и проучване за ХИВ и други полово излъчени инфекции в КАБКИС и изнесени действия, като разпределяне на здравно-информационни материали и защитни средства с устременост и фокус към младежите.

Това сподели в изявление за БГНЕС доктор Ирина Гайтаневска, шеф на Дирекция „ Надзор на заразните заболявания " в Столичната районна здравна ревизия (СРЗИ).

Д-р Гайтаневска съобщи, че в кабинетите за гратис проучване на ХИВ и полово излъчени инфекции, които действат от доста години, работят висококвалифицирани и подготвени консултанти. „ Провежда се консултация преди да се пристъпи към същинското проучване, по време на която се разискват способи на предаване на ХИВ и полово излъчени инфекции, по какъв начин можем да се предпазим, дали индивидът в действителност е бил в риск от заразяване, преценя се степента на риска от зараза ", изясни тя и добави, че също по този начин се преценя по кое време е най-хубавият миг да се извърши проучване и дали има потребност от наново такова.

Директорът на Дирекция „ Надзор на заразните заболявания " акцентира, че се обръща много огромно внимание на посетителите и те се намират в цялостен комфорт, и означи, че проучването е гратис и изцяло анонимно. „ Абсолютно всеки човек, който има потребност, може да се изследва във всеки един миг, освен по време на акция, а и във всеки един ден от годината ", добави доктор Гайтаневска.

Тя посочи, че пътищата на предаване на вируса на СПИН не са се трансформирали. „ Основните пътища са кръвен, по сексуален път, когато имаме необезопасен полов контакт, и от майка на дете по време на бременност и раждане ", уточни експертът и прикани да сортираме местата, от които взимаме информация, до каква степен тя е вярна и до каква степен източниците са тествани.

На въпроса в случай че след проучване бъде открито, че човек има ХИВ, къде може да потърси помощ и какво би трябвало да знае като информация, доктор Гайтаневска отговори, че едно от местата, където може да се потърси помощ, са точно тези кабинети. „ Ако човек се окаже в риск и резултатът му е реактивен и по-късно позитивен, консултантите знаят накъде да го насочат и обмислят, и разискват вероятните способи накъде да тръгне пациентът и по какъв метод ", изясни тя.

Консултация може да бъде открита и при общопрактикуващ доктор, и директни всеки един медицински експерт, който работи по тематиката, които затова да насочат индивида за по-нататъшни грижи и поддръжка.

„ Ако преценим, че сме били изложени на риск от възпаление, или сме имали необезопасен полов контакт, не е нужно да чакаме дълго време. Напротив, колкото по-бързо се изследваме, от една страна, даже и да има зараза с ХИВ, колкото по-навреме се стартира терапия, толкоз тя ще бъде по-успешна. Няма потребност да чакаме, бързо би трябвало да реагираме и да потърсим помощ от съветник или от дипломиран медицински личен състав, защото актуалната терапия ни оказва помощ да бъдем в положение на физическо здраве и вирусът да не се открива, т.е. ние по никакъв метод да не бъдем рискови за близките и за сътрудниците ни ", съобщи доктор Гайтаневска.

Директорът на Дирекция „ Надзор на заразните заболявания " акцентира, че митовете за инфектираните хора с ХИВ са ужасно доста и главно са свързани с методите на предаване – по какъв начин можем или по какъв начин не можем да се заразим с ХИВ и до каква степен рисково е да контактуваме с хора, които са инфектирани с вируса на СПИН. „ Много е значимо да знаем по какъв начин можем и по какъв начин не можем да се заразим. Този тип информация е изцяло налична в самите кабинети. Там може доста добре да се разиска на наличен език, раздават се здравно-информационни материали, и още веднъж да се реши дали в действителност е елементарно, или не е елементарно да се заразим с ХИВ и полово излъчени инфекции, какво в действителност зависи от нас, какво можем ние самите да създадем ", означи доктор Гайтаневска.

Според нея най-основното нещо, което би трябвало да се знае, е, че всеки от нас носи персонална отговорност за личното си държание и би трябвало да мислим за това по какъв начин можем да предпазим себе си и хората, които обичаме.

Изследването за вируса на СПИН от много години е доста налично. „ Всеки един поискал, без значение дали е здравноосигурен, или не, без значение какъв му е общественият статус, може да получи доста огромна и налична информация и проучване за ХИВ и полово излъчени инфекции във всеки един миг, в който пожелае, и не е нужно да чака и да се тормози ", сподели още тя.

В умозаключение доктор Гайтаневска прикани: „ Нека се грижим за здравето си и да се грижим за здравето и комфорта на тези, които обичаме, тъй като това зависи единствено от нас. Имаме опция да го създадем. Нека го създадем. "

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР