Националната агенция за приходите проверява 10 физически лица, собственици на

...
Националната агенция за приходите проверява 10 физически лица, собственици на
Коментари Харесай

Баровци на лъскави лимузини не плащат данъци

Националната организация за приходите ревизира 10 физически лица, притежатели на първокласни коли като Ролс-Ройс, Бентли и Порше, които не са заявили никакви или съвсем никакви доходи. Това заяви пред “Сега” представителят на Национална агенция за приходите Росен Бъчваров. Данъчните проверки са почнали преди три месеца и още не са завършили.
През последните 3 години приходната организация е направила 55 проверки и към 400 инспекции на жители и компании, които имат скъпи коли. В разследване на тях са открити неплатени данъчни отговорности в размер на 2,3 млн. лева Наложени са и корекции за общо 10 млн. лева на сдружения, които заявяват, че са на загуба, а в това време купуват първокласни коли.
Национална агенция за приходите е открила още неплатено Данък добавена стойност на скъпи коли за общо 250 000 лева Когато компания закупи кола от друга страна, тя има опция да избра да се начисли Данък добавена стойност у нас, а не в страната, откъдето е купено возилото. Впоследствие обаче някои сдружения не го вършат.

ПРЕМИЕРСКИ ГНЯВ
Преди десетина дни министър председателят Бойко Борисов прикани предприемачите, които карат скъпи коли, да ги продадат, с цел да платят на служащите си. “Доста пъти ме укориха, че съм обидил някого. Искам да кажа, че към днешна дата в бедна България има три автомобила бугати като на Роналдо, 241 бентлита, 123 ферарита, 54 майбаха, 22 макларъни, 87 ламборджинита, 311 мазератита, 84 ролс-ройса, 280 хамъри, близо 4000 ягуари, близо 5000 поршета. Е, като споделих, че в някои бизнеси да запазят служащите може да нямалят колите си, с кое съм ги обидил? Исках да изчета справката, тъй като по този начин приказват, все едно съм ги обидил, аз желаех да защитя работниците”, изясни Борисов.
Премиерът беше даже по-краен на последния среднощен брифинг в Министерския съвет: “Тези предприемачи, които толкоз плачат за бизнеса си – кое е по-мило? Да сложиме живота на хиляда, две, пет хиляди души да умрат, с цел да тръгне някакъв бизнес, по-точно – да не обеднеят. Още не съм видял от “Ролс-ройс “-ите някой да го продаде или да го заложи. “

ПРЕТОПЛЯНЕ
Всъщност ролс-ройсите, бентлитата и други скъпи марки коли на българския бизнес от време на време се вадят в публичното пространство от институциите. През април м.г. приходната организация разгласи, че стартира инспекции на 400 души, които са купували първокласни артикули, без обаче да регистрират приходи. “В тези инспекции постоянно се оказва, че другари и любовници са в основата на обясненията. Проверките не вменяват априорна виновност, не одобряват, че някой е бандит до доказване на противното. Но сега има една забележима диспропорционалност – нула лв. приход и релативно висок разход, който би трябвало да бъде обяснен”, разяснява тогава представителят на Национална агенция за приходите Росен Бъчваров.
Година по-рано пък някогашният основен прокурор Сотир Цацаров подреди акция “Комар” за първокласни къщи и коли. През януари 2018 година държавното обвиняване стартира инспекция на 365 притежатели на скъпи парцели и първокласни коли, купени през 2015 година и 2016 година Не стана ясно обаче по какъв начин приключи следствието на прокуратурата.
Източник: bnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР