Националната агенция за приходите (НАП) излезе с позиция по повод

...
Националната агенция за приходите (НАП) излезе с позиция по повод
Коментари Харесай

Свързвана с Нотариуса остава шефка на сектор в НАП след три сигнала за конфликт на интереси

Националната организация за приходите (НАП) излезе с позиция във връзка изявлението на " 24 часа " с гръцкия жител Анастасиос Дикос , представител в България на вложителя Джон Кустас. По думите му юрист Велимир Атанасов, който имал прочувствени взаимоотношения с подалата оставка шефка на Софийската районна прокуратура (СРП) Невена Зартова, е инициирал обвиняване за машинация против него и други двама гръцки жители. Дикос твърди, че е бил изнудван от групата към Мартин Божанов - Нотариуса и бил подложен на систематичен тормоз и рекет. В схемата били забъркани и чиновници държавни институции, които притискали бизнесмените. Сред тях била Фиданка Йоневска - шеф на бранш " Ревизии " в Национална агенция за приходите.

Припомняме - в четвъртък основният секретар на Министерство на вътрешните работи, че след подаден сигнал в ГДБОП се ревизира дали Божанов е изнудвал гръцки предприемачи . Проверява и присъединяване на юрист Велимир Атанасов в схемата. Постъпилият сигнал касае заможен спор и е подаден от гръцки предприемачи посредством наети от тях юристи. Извършена е инспекция през 2022 година Всички материали са изпратени на Софийската градска прокуратура, защото са изпълнявани инструкции на избран прокурор. Твърди се, преписката по случая е останала в прокуратурата и не се е прибирала в ГДБОП.

В позицията си Национална агенция за приходите показва, че прави контролни дейности по отношение на пълномощията си, избрани със закон. 16 инспекции са осъществени на компанията " Данаос Девелопмент " , в Съвета на шефовете на която е Анастасиос Дикос. Едната инспекция била за определяне на обстоятелства и условия и 15 - за прихващане или възобновяване за да се откри има или не съображение за възобновяване на Данък добавена стойност. Тези контролни производства са нормални при искане за възобновяване на Данък добавена стойност от страна на сдружение, изясняват от приходната организация.
 Невена Зартова не е стъпвала в SS клуб, а в
Невена Зартова не е стъпвала в SS клуб, а в " Осемте джуджета " единствено пила кафе

Също по този начин в никакъв случай не е контактувала с Мартин Божанов

Спрямо " Данаос Девелопмент " са формирани и 4 проверки за определяне на отговорностите за Данък върху добавената стойност, като първата е била в интервала декември 2018 - октомври 2018 година, а последната март 2021 до юни 2021 година " Важно е да се обясни, че цитираната в изявлението госпожа Фиданка Йоневска е упълномощила една от осъществените 4 проверки. Освен това проверките не се правят от един човек, а от екип ", показват още от Националната организация за приходите.

Спрямо Йоневска в Национална агенция за приходите са постъпили няколко сигнала за спор на ползи. Първият е от КПКОНПИ. В него се дава информация за подаден при тях сигнал, само че без да ползват самия сигнал. Твърди се, че Фиданка Йоневска съжителства на брачен начала с лице, което има участия и благосъстоятелност в няколко съответно разпознати търговски сдружения, във връзка с които, тя e упражнявала пълномощия по работа. В Национална агенция за приходите е формирана предварителна инспекция, при която не са събрани задоволително доказателства за осъществени пълномощия по отношение на визираните лица от страна на Йоневска.

Вторият сигнал е от 11 януари 2022 година и е подаден от " Данаос Девелопмент " ЕАД. Той съдържа данни за спор на ползи във връзка с Йоневска. В Национална агенция за приходите е формирано произвеждане за определяне на спор на ползи, което открива съществуването на подобен. Решението е обжалвано от Йоневска, като на 4 август 2023 година е доказано от Административен съд София-град. На 27 март 2023 година обаче Върховният административен съд анулира решението на първата правосъдна инстанция, като не открива съществуване на спор на ползи . Решение №3247/27.03.2023 година на Върховен административен съд е дефинитивно и не предстои на обжалване.
 Временната комисия вижда връзка сред Гешев и Нотариуса
Временната комисия вижда връзка сред Гешев и Нотариуса

Нямало политици в листата с хора, посещавали клуба SS

До окончателното изговаряне на съда по проблема Фиданка Йоневска не е отстранявана от работа .

Има подаден и трети сигнал против Йоневска за спор на ползи - отново от КПКОНПИ. Той е с идентично наличие като предходните. По тази причина приходната организация е уведомила КПКОНПИ, че към този момент е формирано такова произвеждане, по него има влезнало в действие правосъдно решение и не следва да се подхващат спомагателни дейности. В резултат на решението на Върховен административен съд, във връзка с Йоневска не е имало условия, които да доведат до налагане на административна глоба - санкция и освобождение от заеманата служба (чл. 80 от ЗПКОНПИ).

По мотив изказвания за спор на ползи във връзка с компаниите за търговия с горива " Сакса " и " Круиз " от Национална агенция за приходите показват, че решение на Върховен административен съд отхвърля съществуването на спор на ползи. Освен това " Сакса " ООД е записано в териториална дирекция (ТД) на Национална агенция за приходите " Големи данъкоплатци и осигурители ", а не Търговско дружество на Национална агенция за приходите - София, където Фиданка Йоневска работи като шеф на бранш " Ревизии ".
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР