Националната агенция за приходите (НАП) е окончателно осъдена да плати

...
Националната агенция за приходите (НАП) е окончателно осъдена да плати
Коментари Харесай

НАП окончателно осъдена да плати 55 000 лв. заради запорирани сметки на жена за чужд дълг

Националната организация за приходите (НАП) е дефинитивно наказана да заплати санкция от 55 000 лв. откакто запорира сметките на жена поради непознат дълг.

С неподлежащо на обжалване решение Върховният административен съд (ВАС) постави точка на проблема. През есента на предходната година Национална агенция за приходите беше санкционирана с решение на Комисията за отбрана на персоналните данни (КЗЛД), а по-късно Административният съд София-град отхвърли жалбата на организацията. Делото стигна и до Върховен административен съд, само че преди дни висшите съдии оставиха в действие решението на първата инстанция, като обявиха, че санкцията даже е в пъти по-малка от междинното, напомня.

Абсурдният случай, поради който е санкционирана Национална агенция за приходите, е от януари 2018 година Тогава организацията получила от Германия искане за събиране на отговорности на българка, шеф на компания " Dogus Food ", като в него попадали единствено две имена - И. Г., и дата на раждане. След 3 дни служителка на Национална агенция за приходите поискала от немските управляващи да разменят местата на двете имена - лично и фамилно и да станат Г. И.

После от Национална агенция за приходите създали информация в ЕСГРАОН и открили, че има единствено една жена с тези имена и дата на раждане - Г. Б. Иванова. След това настояването било изпратено към дирекция " Събиране " на Национална агенция за приходите за наложително събиране от обществен реализатор на 169 000 лв. от неплатени налози в Германия. Последвали запори на банкови сметки на Иванова, която се свързала с обществения реализатор и обяснила, че в никакъв случай не е била в Германия, с цел да дължи налози там.

Едва тогава била направена спомагателна инспекция и били изискани още данни от Германия, с цел да се откри, че търсената длъжница е друга Г. Иванова, с друго моминско име, друга дата на раждане и адрес в България.

Това обаче става повече от година по-късно, а глобата от КЗЛД е за нелегално събиране и приложимост на персонални данни. Комисията изброи, че в нарушаване на закона и на Общия правилник за отбрана на данните , организацията е обработила трите имена, ЕГН, непрекъснат и сегашен адрес, фамилно състояние, номер на персонална карта и номера на банкови сметки на Иванова. Глобата беше наложена и поради огромния размер персонални данни, траялото година и половина нарушаване и безспорните вреди за дамата, изразени в безпокойствие и терзание.

Още в решението на АССГ се споделяше, че в тази ситуация Национална агенция за приходите е позволила нарушаване в самото начало на процедурата - на стадия на събиране на данните посредством справката в ЕСГРАОН, което след това е довело до тяхната непозволена приложимост и даване, по отношение на формираното изпълнително дело и изпращане на запорни известия до дамата. Според съда сигурният метод за идентификация на едно лице е посредством ЕГН, а справката в регистрите, от която е изработен извод, че няма друго лице с такова име, като на Иванова, чиито сметки за били запорирани, не значи, че не е осъществено нарушаване.

" Дори и името да е неповторимо (а то в тази ситуация не е), единствено то не основава неповторима връзка с лице, което не е обществена персона ", съобщи съдът.

Според Върховен административен съд приходната организация е трябвало още първоначално да изиска спомагателна информация от Германия , вместо да пристъпи незабавно към идентификация посредством информация в ЕСГРАОН единствено по налични две имена и дата на раждане.

" С оглед на откритото обосновано е признато от съда, че не са били налице изискванията за допустимост на обработването на персонални данни на лицето, заради което вярно административният орган е квалифицирал осъщественото като нарушаване на член 4 от ЗЗЛД (отм.) и член 6, §1 от Регламент 2016/679. Не е открито както съществуването на допустимост на събирането на персонални данни на Г. Иванова, по този начин и тяхната приложимост за формиране на изпълнително дело против нея за събиране на недължими вземания и наложените в тази тенденция обезпечителни ограничения ",.

За размера на наложената санкция висшите съдии акцентират в решението си, че тя е " в пъти по-малка от междинния очакван размер ". Затова Върховен административен съд е безапелационен, че няма учредения за намаляването ѝ, защото с този размер са реализирани успеваемост и възпиращ резултат, без да е нарушен правилото на пропорция и условието за пропорционалност по отношение на установеното нарушаване.

Тъй като Национална агенция за приходите апелира на две инстанции решението на КЗЛД, организацията е наказана да заплати на потърпевшата жена и общо 2000 лв. разходи.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР