Националната агенция по приходите потвърди, че е имало неоторизиран достъп

...
Националната агенция по приходите потвърди, че е имало неоторизиран достъп
Коментари Харесай

НАП: Спряна е електронната услуга, през която е станала хакерската атака

Националната организация по приходите удостовери, че е имало неоторизиран достъп до сървъра ѝ. Говорителят на Национална агенция за приходите Росен Бъчваров съобщи, че изтеклата информация е конфиденциална, само че съответствува с тази, съхранявана в Национална агенция за приходите. Пробивът в системата е станал поради уязвимост в една от електронните услуги, предоставяни от Национална агенция за приходите. Временно е спряна услугата " Възстановяване на Данък добавена стойност от чужбина ", от която се има вяра, че е сбъднат пробивът. Комисията за отбрана на персоналните данни е известена, добави той.

``
реклама

" Сравнихме данните, които циркулират в публичното пространство, сравнихме към 30% от тези данни, т.е. не сме сравнили изчерпателно всичко, което е оповестено обществено и е налично обществено. Можем да потвърдим, към сегашния миг, че това е информация, съхранявана от Националната организация за приходите, т.е., тази информация, която циркулира обществено, съответствува с информацията в базата данни на Национална агенция за приходите. Информацията непозволено, в несъгласие на закона, е налична, получена и оповестена. Информацията е предпазена по закон! Това са персонални данни, това е данъчно-осигурителна информация, т.е. конфиденциална информация, която законът категорично пази. Достъпът е сбъднат поради накърнимост на една от електронните услуги, които Националната организация за приходите дава - за възобновяване на Данък добавена стойност, заплатен в чужбина. Чрез тази накърнимост, трето лице, за което малко по-късно ще разясняваме, е осъществило нерегламентиран достъп до към 3% от информацията, съдържаща се в базите данни на Националната организация за приходите ".

Към момента тази накърнимост е отстранена и опциите за, най-общо казано, корист с тези данни, са лимитирани. За да се получи това, беше наложено краткотрайно услугата " Възстановяване на Данък добавена стойност, платено в чужбина ", да бъде спряна. Тя сега не действа, тъй като главните съмнения на екипите на Национална агенция за приходите и на правоохранителните органи е, че нерегламентираният достъп е сбъднат посредством нея. Ще остане спряна толкоз дълго, колкото е належащо, с цел да възстановим осведомителната сигурност в нейния първичен размер ".
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР