Националната агенция по приходите (НАП) продължава да мълчи по въпроса

...
Националната агенция по приходите (НАП) продължава да мълчи по въпроса
Коментари Харесай

НАП продължава да мълчи какви данни са изтекли в интернет

Националната организация по приходите (НАП) продължава да мълчи по въпроса какви тъкмо персонални данни на над 4 милиона данъкоплатци са хакнати и изтекли в интернет. Приходната организация даде обещание да предостави тази информация, откакто пусна приложението си, в което всеки жител посредством своето ЕГН може да ревизира дали е измежду пострадалите. Справката обаче показва само дали има изтичане на данни, само че не и какви.

Шефката на приходната организация Галя Димитрова по този начин и не се ангажира по кое време Национална агенция за приходите ще даде по-подробна информация, като се оправда с работата на ИТ екипа, който преглеждал големия масив от непозволено публикувани в интернет данни с действителната база данни на организацията. Преди две седмици от ведомството увериха, че от 80 милиона записа към този момент са прегледани 73 милиона, само че работата по съпоставянето им с базата данни в Национална агенция за приходите към момента не е завършило. Тогава от данъчната организация оповестиха, че са открили 600 000 несъответствия, само че не могат да кажат дали те се дължат на подправяне, или на изтриване на данни.

Междувременно за няколко часа в четвъртък бе стеснен достъпът до електронните услуги на Национална агенция за приходите. Това се налагало заради подмяна на съоръжение в Министерството на финансите, само че не било обвързвано с Национална агенция за приходите лийкс. 

В края на юли, няколко дни след хакерската офанзива, поради недостатъци в сигурността на осведомителните си системи Национална агенция за приходите спря краткотрайно достъпа до 6 от своите електронни услуги за бизнеса и жителите. След подхванатите ограничения по-късно част от тези услуги бяха възобновени. Ограничен остана само достъпът до справката за лицата, неоткрити на адрес, на които би трябвало да се връчат документи. Все още не работи и електронната услуга по възобновяване на Данък добавена стойност на данъчно задължени лица, открити в страни отвън Европейски Съюз. Именно през тази осведомителна система бе пробита базата данни на Национална агенция за приходите.

 

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР