Национална научна конференция за 110 години от Балканската война и

...
Национална научна конференция за 110 години от Балканската война и
Коментари Харесай

Военни историци идват на конференция за 110 г. от освобожден...

Национална научна конференция за 110 години от Балканската война и освобождението на Свиленград ще се организира на 3 октомври в локалния Исторически музей, оповестиха от кметството. 

Събитието ще се организира в конферентната зала на хотел „ Мерит ”, началото е от 10 часа. С отчети и проучвания ще вземат участие военни историци от Военната академия в София и Висшето военно-въздушно учебно заведение в Долна Митрополия, от Музея на авиацията, учени от Българска академия на науките, историци и краеведи от Хасково, Стара Загора и Свиленград.

Вниманието на учените, които ще е върху конфликта на ползите на Великите сили и дипломатическите разногласия, вследствие на които днешният Свиленград, дружно с региона на Източна и Западна Тракия, остават отвън рамките на новоосвободената през 1878 година българска страна. Ще бъдат изнесени незнайни или едва проучени обстоятелства и събития от експлоадирането на Балканските войни и хода на военните дейности, обществените, икономическите и филантропичните измерения на военните спорове. По случай 110 години от първия военен полет, осъществен край Свиленград, е подчертана тематиката за основаването и развиването на българската бойна авиация.

Конференцията се осъществя с финансовата поддръжка от Министерство на културата.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР