Национална мрежа за децата организира допитване сред най-малките жители на

...
Национална мрежа за децата организира допитване сред най-малките жители на
Коментари Харесай

Децата на София искат повече място и време за почивка и игра


Национална мрежа за децата провежда допитване измежду най-малките поданици на столицата за това какво мислят за своя град и от какво развиване има потребност той. Изследването цели да разбере по какъв начин малчуганите от разнообразни възрасти, обществен статус и краища на града се усещат и претърпяват градската среда, какви са рестриктивните мерки им, какво харесват и не харесват, какво разпознават като нужда във връзка с средата, по какъв начин си показват града си в бъдеще и така нататък Проучването е проведено по самодейност на Визия за София и в него вземат участие над 70 деца и близо 20 детски експерти, които обобщават и проучват споделеното от децата.

Изследването е част от стъпка 3 от основаването на Визия за София, в която се вършат изследвания и се завърши събирането на информация по разнообразни тематики, свързани с развиването на града. Поводът за неговото осъществяване, е че разполагаме с нищожни познания за мненията и упованията на децата, свързани с бъдещето и развиването на града. За техните проблеми нормално приказват възрастните и разказът за прекарванията им в града постоянно е пречупен през призмата или на родителя, или на детския служащ, или на различен трети човек, зает с възпитанието и образованието им.

Проведеното проучване разрешава на децата да изразят своята визия за града от първо лице, оценявайки средата, която населяват, по отношение на техните усещания, обучение, обществен статус, възраст, дарба да се движат свободно или не и възприемат града и частите от него, който посещават и населяват. Проучването си слага три съществени цели. От една страна се изследва средата, в която децата живеят и се разпознават набор от вероятни проблеми в нея. От друга страна, се изследва достъпът на децата до разнообразни градски пространства по отношение на разнообразни материални, времеви и обществени фактори от всекидневен порядък. Третата цел е да се изследва вероятният предстоящ град, в който децата желаят да живеят. Към мненията на децата се прибавя и разказът на детските служащи, които прекарват с тях огромна част от деня.

За реализиране на задачите на проучването е основан просторен въпросник, на база на който са извършени 12 фокус групи с деца и експерти, работещи с деца. Във фокус групите се включват деца на възраст от 4 до 18 години с разнороден обществен статус, здравословно положение и етническа принадлежност. Изследването е качествено и търси роман от допустимо най-широк набор от деца с друго всекидневие, само че никога не може да се преглежда или цитира като представително за децата в София.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР