Национална мрежа за децата (НМД) изпрати Отворено писмо към институциите

...
Национална мрежа за децата (НМД) изпрати Отворено писмо към институциите
Коментари Харесай

Родители и педиатри настояват електронните извинителни бележки да отпаднат

Национална мрежа за децата (НМД) изпрати Отворено писмо към институциите с искане електронната извинителна записка за отсъствия по медицински аргументи да отпадне.

Документът е адресиран до Министерството на здравеопазването и Министерството на образованието и науката, както и до Комисията по опазването на здравето и Комисията по образованието и науката към 49-ото Народно заседание.

Писмото е подкрепено и показва позицията и на Българската педиатрична асоциация, родители и организации, работещи с деца, част от НМД.

Ето каква е позицията, изразена в писмото: 

Искането за отпадане на електронна записка е отправено откакто за по-малко от месец след въвеждането й, вместо процедурата да се улесни за всички страни – учители, лекари и родители, станахме очевидци на голяма вълна от неодобрение и голям брой постъпили в НМД сигнали поради редица последвали проблеми. Издаването на бележката става на база на амбулаторен лист при категорично наличие и изчакване на детето и неговия родител пред лекарския кабинет; което докара до следните усложнения:

- Задава се огромен период сред издаването на бележки на разнообразни пациенти, което в допълнение заема от лимитираното време на лекарите за истински прегледи и работа с пациенти;

- В някои случаи бележките не се регистрират от системата на учебното заведение, когато персоналният доктор е в едно обитаемо място, а учебното заведение – в друго;

- Налице е проблем при нужда от издаване на записка при рутинни и профилактични прегледи при експерт, заради отводи на експерти да издават бележки и препращане още веднъж към персоналния лекар;

- Допълнително се натоварва бюджетът на родителите, защото издаването на записка е отвън пакета действия, покривани от НЗОК, и някои лекари изискват административна такса, която доближава и до 10 лева

Посещаването на доктор при банални вирусни инфекции или краткосрочни неразположения от друго естество се явават на практика непотребни. Практиката затруднява както работата на персоналните лекари, по този начин и родителите и децата, които постоянно би трябвало да изчакват часове пред лекарските кабинети дружно с пациенти, които са в дейна фаза на заболяване и/или имат действителна потребност от вниманието на лекаря. Продължаването на такава процедура би довела до повишение на заболеваемостта и спомагателна среда за разпространяване на вируси, изключително в есенно-зимния сезон, когато епидемиологичните рекомендации изискват тъкмо противоположното - ограничение на сходни практики. Лекарският запас е по едно и също време прекомерно безценен и прекомерно стеснен, с цел да бъде злоупотребявано с него за непотребни административни процедури и практики, чиято логичност не почива в здравната нужда.

Национална мрежа за децата, Българска педиатрична асоциация, Националното съдружие на общопрактикуващите лекари в България и родители от цялата страна насочат зов към институциите за анулация на нормативното условие за извиняване на краткосрочни отсъствия посредством здравна записка и подмяна на това условие с записка / удостоверение от страна на родител, че позволените отсъствия са по уважителни аргументи.

Европейската и международната процедура /страните от Европейски Съюз, както и Съединени американски щати, Австралия, Канада и др./ имат одобрената процедура за отсъствия от 1 до 3 или до 5 дни да не се дава медицински документ, а родителят да декларира устно, документално или посредством електронния дневник повода за позволените отсъствия и тяхната дълготрайност. За отсъствия над този период се изисква показване на медицински документ, като се позволява, че положения, които по този начин или другояче изискват по-продължително лекуване, при всички случаи по този начин или другояче водят до медицински обзор и съответният документ ще бъде публикуван.

Тъй като в общественото пространство съществуват страхове, че това ще докара до произволи от страна на родителите и извиняване на отсъствия без действителна причина, от организациите зад Отвореното писмо прецизират, че сходни опасения могат да бъдат предотвратени като се сложи предел в % от образователното време за отсъствия, които могат да се извиняват от родителя. Ако този предел бъде надхвърлен, учебното заведение следва да ревизира в персонален диалог и връзка с родителя какви са аргументите това да се случи и да изиска спомагателна здравна експертиза.

Организациите зад отвореното писмо считат, че нито една административна процедура не би трябвало да анулира задължението на родителите и учебното заведение да споделят между тях и в подтекста на този проблем - да изследват аргументите за отсъствия на децата. С предоставяне на повече доверие и отговорност на родителите, двете страни ще бъдат по-силно обвързани да разискват и вземат решение проблемите с отсъствието отвън медицински аргументи, без да има потребност да въвличат и здравната система като страна. Още повече, че няма по какъв начин да се наложи ограничаване или да се оспори истинността на здравна записка от доктор, само че може да се ограничи и управлява броя на отсъствия, които родителят извинява.

Следва да се означи, че здравната система по този начин или другояче не е страна в въпросите, които засягат редовно отсъстващи възпитаници в риск от отпадане (деца в обстановка на обществени проблеми, беднотия, маргинализация). Такива случаи са обект на работа, поддръжка и надзор от обществената система и системата на протекция и изискват използване на други механизми за връщане и оставане на децата в учебно заведение.

Даване на правото на родителите да извиняват избран брой крактосрочни отсъствия по медицински аргументи на деца и възпитаници, ще улесни както здравната, по този начин и просветителната система, като в това време ще усъвършенства връзката и връзката сред детските заведения, учебните заведения и родителите и ще " изсветли “ редица до момента съществуващи практики да се извиняват с здравна записка краткосрочни отсъствия, които са позволени не по медицински прични.

С Отвореното писмо НМД моли за отпадане и на по този начин наречената " контактна записка “, която се изисква от ясли и детски градини при неявяване на детето от детското заведение за повече от 10 поредни дни. Това включва даже и интервали на ваканции и почивни дни, в които децата не са заболели, само че и доктор не би могъл да подсигурява макар изработен обзор дали те са били или не контактни на обещано остро заразно заболяване. С тази записка персоналните лекари на процедура заявяват информация, която самите те не могат да ревизират и всъщност се обезмисля от периода на годност на бележката от 3 дни, през които детето може да попадне в контакт с остри заразни заболявания. По тази причина сходна записка няма никаква нито административна, нито практическа стойност и единствено хаби скъпият и стеснен лекарски и изключително педиатричен запас за празни от наличие писалищен действия, вместо да се влага всъщност в работа с пациенти, предварителна защита, профилактика и лекуване на болесттите измежду децата.

Отвореното писмо е подписано от: Национална мрежа за децата, Българска педиатрична асоциация, Сдружение " Център за учене посредством прекарване “, Фондация " Еврика “, Сдружение " Безопасни детски площадки “, НЧ " Умение “ 2003, Театър " Цвете “, Асоциация " Родители “, Клуб на Нестопанските Организации - Търговище и Сдружение с нестопанска цел " ВИА ХУМАНИКА ".
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР