Национална компания Железопътна инфраструктура“ стартира пазарни консултации за модернизацията на

...
Национална компания Железопътна инфраструктура“ стартира пазарни консултации за модернизацията на
Коментари Харесай

НКЖИ прави нов опит да модернизира жп участъка Медковец – Срацимир

Национална компания „ Железопътна инфраструктура “ започва пазарни съвещания за модернизацията на жп сектора сред Медковец и Срацимир, който е част от жп линията Видин – София. Обявлението е оповестено в Регистъра за публични поръчки преди 2 седмици. Това се случва към 7 месеца, откакто в началото оповестеният търг за строителни действия пропадна през предходната година.

Индикативните ценови оферти по поканата на НКЖИ може да се изпращат до 5 февруари. Предвид този заложен период, същинската социална поръчка най-вероятно ще бъде оповестена, едвам откакто НКЖИ направи разбор на предложенията.

В собствен отговор от единствено преди ден отрасловият министър Георги Гвоздейков показва, че 

… в най-кратки периоди ще бъдат осъществени нужните административни действия по оповестяване на нова процедура за рационализация на железопътния сектор. “

Министърът добавя, че през януари предходната година НКЖИ е подала формуляр за кандидатстване за обезпечаване на безплатна финансова помощ към Европейската изпълнителна организация за климата, инфраструктурата и околната среда (CINEA) за сектора от Срацимир до Видин.

За страдание заради липса на задоволителен запас, финансиращата институция не утвърди плановото предложение. “
Какво споделят документите?
В документите, приложена към пазарната консултация, е записано, че осъществяването на дейностите ще продължи към 36 месеца, или 3 години. За планиране е планувана 1 година, а за строителство – две. Това значи, че най-вероятно поръчката, която следва да бъде оповестена, ще бъде за инженеринг.

Ще бъде разграничена в две обособени позиции, като към този момент прекратената. Целият сектор сред Медковец и Срацимир също е разграничен на две прави. Първата е сред Медковец и Дъбова махала, а втората – сред Дъбова махала и Срацимир.

 Трасето, което предстои на рационализация сред Срацимир и Медковец
Защо пропадна остарялата поръчка?
Заложената индикативна стойност на търга, стартиран през юли предходната година, бе в размер на над 517.2 млн. лева без Данък добавена стойност.

До отваряне на предложения на участници по този начин и не се стигна, защото процедурата бе в началото спряна през август поради тъжба на „ СА. И. Е “ ЕООД, която възрази против заложените условия за погашение на задатъци и даване на задатъци от страна на НКЖИ. Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) през октомври реши да анулира като незаконосъобразно решението за оповестяване на търга.

НКЖИ апелира пред Върховния административен съд, който пък излиза с решение едвам на 7 декември 2023 година  Магистратите остават в действие решението на Комисия за защита на конкуренцията. Така търгът е публично архивиран на 18 декември, излиза наяве от документите в ЦАИС.
Дейностите
Въпросното жп направление е от извънредно значение за развиването в Северна България, защото модернизацията ще разреши скоростта за придвижване на влакове да бъде увеличена до 120 км/ч за товарни и 160 км/ч за пътнически. В момента скоростта в секторите е 70 км/ч с някои местни ограничавания до 35 км/ч.

Линията е предпочитана и за Европейския съюз, защото е част от коридора „ Ориент/Източно Средиземноморие “. Именно поради това през 2022 година жп секторът бе утвърден за съфинансиране по Механизма за Свързана Европа 2021 – 2027 година То е в размер на съвсем 449 млн. лева

Проектът планува създаване на осъвременена 45 км единична, електрифицирана железопътна линия, излиза наяве от информация в уеб страницата на НЖКИ. В новия сектор ще бъдат построени надлези, подлези, водостоци, 5 нови жп моста, 1 нов тунел и 3 нови гари – Дъбова махала, Воднянци и Срацимир.

Внедряването на Европейската система за ръководство на железопътното придвижване (ERTMS) за железопътния сектор Медковец-Срацимир се планува да бъде осъществено посредством обособен план.

С построяването на този сектор, дистанцията сред Медковец и Срацимир ще бъде понижено с 14 км. В резултат на осъществяването на плана се чака трасето да е изцяло електрифицирано, оперативно съвместимо и с усъвършенствани параметри във връзка с скорост и сигурност при транспорта на пасажери и товари.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР