Национална компания Железопътна инфраструктура е eдно от най-важните държавни предприятия.

...
Национална компания Железопътна инфраструктура е eдно от най-важните държавни предприятия.
Коментари Харесай

Милионите на НКЖИ: влакът си върви, парите си изтичат

Национална компания " Железопътна инфраструктура " е eдно от най-важните държавни предприятия. Освен че се грижи за всички релсови пътища и гари в България, сдружението е едно от трите, които разпределят най-вече европейски пари дружно с Агенция " Пътна инфраструктура " и фонд " Земеделие ".Над 2.5 милиарда лева са контрактуваните средства по стратегия " Транспорт и транспортна инфраструктура " за интервала 2014 - 2020, а нови Още най-малко 2 милиарда лева следва да бъдат разпределени от същото сдружение за интервала до 2029 година

Национална компания " Железопътна инфраструктура " е eдно от най-важните държавни предприятия. Освен че се грижи за всички релсови пътища и гари в България, сдружението е едно от трите, които разпределят най-вече европейски пари дружно с Агенция " Пътна инфраструктура " и фонд " Земеделие ".

Над 2.5 милиарда лева са контрактуваните средства по стратегия " Транспорт и транспортна инфраструктура " за интервала 2014 - 2020, а нови Още най-малко 2 милиарда лева следва да бъдат разпределени от същото сдружение за интервала до 2029 година

На фона на всички тези пари е логически въпросът за какво железопътната инфраструктура е в толкоз неприятно положение и за какво 15 години след влизането в Европейския съюз България няма съответно функционираща влакова система. Един от вероятните отговори е, че НКЖИ е некачествено ръководено сдружение, през което тези обществени пари изтичат към избрани компании, а общественият интерес е последното, за което някой се грижи.

Само за последния месец " Капитал " получи сигнал за две схеми, по които това се случва. Едната демонстрира по какъв начин НКЖИ продължава да наглася поръчки, а другата - по какъв начин сортира обичани компании.
Реклама
# 1. Да опитваш, до момента в който уцелиш

Поръчката е от ноември 2020 година за " Проектиране и строителство на Европейска система за ръководство на влаковете (ERTMS) за план " Модернизация на жп линия София - Драгоман - сръбска граница ". Става дума за сектора Волуяк - Драгоман и цената ѝ не е от най-високите: 18.7 млн. лева без Данък добавена стойност. Начинът, по който е ръководена обаче, приказва задоволително.

По нея се явяват три участника - AZD - Чехия, CAF - Испания и Thales - Австрия, които са представители на едни от най-големите интернационалните компании с обичаи в жп строителството и построяването. Както е остаряла традиция, тези имена в бранша обаче имат български сътрудници, където постоянно се крие ключът към развръзката.

" Талес " си партнират с " Балкантел ", чехите AZD са в обединяване със " Сиском инженеринг ", а испанската CAF е в партньорство с " Атоменергоремонт ". " Сиском " са добре позната компания - ги разпознава като част от огромна мрежа от компании, които извършват доста поръчки на Столичната община.
Реклама
През август 2021 година поръчката е прекъсната заради открити неточности в техническите оферти на всички участници - без значение от опита и репутацията им (за образец - в една от приложените примерни схеми на " Талес " да вземем за пример има редове на английски). Това прочее е обичай на НКЖИ, която

Следва ново съобщение през юни 2022 с несъществено изменение в заглавието, само че значително изменение в цената - тя към този момент е 19.9 млн. лева без Данък добавена стойност.

Тук по изискване ценовите предложения се отварят още първоначално и в случай че предложенията на участниците дават отговор на минималните механически условия, се класират по аршин най-ниска цена.

Участниците и този път са същите. " Талес ", към този момент под името GTS, в обединяване с " Балкантел " дават цена 18.6 млн. лева, AZD и " Сиском инженеринг " - 22.8 млн. лева, а CAF, които към този момент са независимо - 39.1 млн. лева.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР