Национална информационна система ще заработи у нас в помощ на

...
Национална информационна система ще заработи у нас в помощ на
Коментари Харесай

Мобилна апликация ще следи как се развива COVID-19 у нас

Национална осведомителна система ще проработи у нас в помощ на битката с COVID-19. Системата, която е построена единствено за 10 дни, разполага с централен указател, който ще събира данни за здравното положение на българите и ще я изпраща на всички държавни органи. Целта е да се види каква е картината в България и къде са зелените точки, докъдето вирусът още не е достигнал. Данните ще се предават и на министерството на опазването на здравето. А потребителите ще могат да подават данни за своето положение и хронични болести. Всички мобилни компании в България ще таксуват мобилната апликация 1 лев.

„ Реализирали сме мобилна апликация за всеки един жител, с цел да може всеки да се осведоми за настоящото си здравословно положение. В рамките на десетина дни изградихме централен указател, който да събира информацията и да я изпраща на всички държавни органи. В първите 48 часа е въведен рагистъра на всички карантинирани лица и всички болни и информацията по автоматизиран път доближи до органите на Министерство на вътрешните работи, които реализират надзор на карантинираните лица. В системата има интеграции с персоналните лекари, общините, РЗИ, службите на Министерство на вътрешните работи, " Гранична полиция " и пожарната, също и с доброволците “, изясни Ивайло Филипов от „ Информационно обслужване “ при показване на национална осведомителна система за битка с Covid-19

Пламен Цеков, разработващ мобилната апликация, изясни, че приложението може да се смъкна от всеки жител, и то изцяло непринудено. Чрез него хората ще могат да споделят своя здравен статус с Националния щаб, здравните управляващи и своя персонален доктор, с цел да знаят те какво се случва с него и по какъв начин се развиват признаците, тъй че да могат да вземат отношение, в случай че се наложи. Даването на данни е напълно на непринуден принцип.

„ Целта е да се подават данни към Министерство на вътрешните работи, персоналните лекари, да има опция за въвеждане на лаборатони резултати и да се следи положението на карантинираните “, изясни Калин Радев, разработчик на централизираната система за данни.

Очайквайте детайлности!

 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР