Национална гражданска инициатива Да върнем ученическите лагери на децата беше

...
Национална гражданска инициатива Да върнем ученическите лагери на децата беше
Коментари Харесай

Да върнем ученическите лагери на децата!

Национална гражданска самодейност " Да върнем ученическите лагери на децата " беше учредена на 22 март 2018 година в София по реда на Закона за директното присъединяване на жителите в държавната власт и локалното самоуправление.

Учредителите упорстват да бъде анулирана Наредба №2 на МОН за образуване и осъществяване на детски и училищен отдих и туризъм, да бъде направен нов подзаконов нормативен акт и да бъдат обезпечени цялостна бистрота и гражданско присъединяване в ръководството на почивните бази, стопанисвани от „ Ученически отдих и спорт " ЕАД.

Държавата разполага с повече от 140 бази, посредством които би трябвало да дава на налична цена опция за пълностоен отдих и спорт на всички възпитаници. На процедура обаче десетки бази са оставени да се разрушават, а за тези, които работят, няма налична и достоверна информация в какво положение са, по какъв начин се ръководят, какъв брой деца и при какви условия почиват в тях. Така хиляди възпитаници се оказват лишени от обществената опция, която страната е длъжна да им обезпечи.

Вместо това в всеобща процедура се трансформира така нареченият " училищен СПА туризъм " - скъпоструващи „ зелени " и „ сини " учебни заведения, при организирането на които съществуват и предпоставки за порочни практики за сметка на децата и родителите.

Учредителите на Националната гражданска самодейност упорстват да стартира възобновяване на почивните бази на „ Ученически отдих и спорт " ЕАД; да се създаде Стратегия за развиването им през идващите 10 години, с присъединяване на Инициативния комитет; да се подсигурява цялостна бистрота и гражданско присъединяване в ръководството на държавното сдружение и то да бъде задължено да разгласява настоящ указател на заетостта в почивните бази, както и годишен доклад за активността си, от който да е видно по какъв начин се харчат държавните пари.

Подкрепилите самодейността са уверени също, че във всички почивни бази на „ Ученически отдих и спорт " ЕАД би трябвало да се назначат педагози и да се разработят стратегии за образование, които да включват уроци по родолюбие и физическа интензивност - по сходство на сполучливия модел, прилаган повече от година в база Шумнатица, със занимания по достоверен фолклор, занаятчийски работилници, хайдушки игри, шампионати по шахмат, волейбол, исторически беседи, писане на есе, литературни четения, физически натоварвания и придвижвания в естествена среда, създаване на опитни ферми с домашни животни, овощни градини, оранжерии и други Необходимо е да се разработят и стратегии, ориентирани към българските общности в чужбина, считат подписалите.

Част от задачите на Гражданската самодейност е да се заложи в образователния проект от МОН време за посещаване на лагерите най-малко два пъти годишно, както и да се вкара наложителен обред по строяване за химна на България и издигане на българското знаме при започване на деня.

Членовете на Националната Гражданска самодейност " Да върнем ученическите лагери на децата " упорстват с нов подзаконов нормативен акт да се вкарат ясни регламенти и правила за образуване и осъществяване на детски и училищен отдих и туризъм. Учредителите считат, че техни представители следва да бъдат позволени с консултативно присъединяване при изработването му, според член 18 и 18а от Закона за нормативните актове.

Предстои събиране на подписи в поддръжка на настояванията на Гражданската самодейност, които в законовия период ще бъдат импортирани до ръководителя на Народното събрание, министър-председателя и министъра на образованието.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР