Национална електрическа компания (НЕК) ще има право да продаде на

...
Национална електрическа компания (НЕК) ще има право да продаде на
Коментари Харесай

НЕК продава оборудване от площадката в Белене на АЕЦ Козлодуй

Национална електрическа компания (НЕК) ще има право да продаде на АЕЦ " Козлодуй " част от остарялото съоръжение , което се намира на строителната площадка на АЕЦ " Белене ", излиза наяве от решение на Министерския съвет, взето на днешното му съвещание.

Става въпрос за филтри, вентилатори и други елементи, които са от значително значение за осъществяване на стратегиите за продължение на периода на употреба на 5 и 6 блок на АЕЦ " Козлодуй " . Стойността на въпросното съоръжение е почти осем милиона евро. Продажбата ще бъде осъществена посредством директно договаряне сред двете сдружения.

Възможността за сходна договорка е регламентирана в Правилника за използване на Закона за обществените предприятия. Там е посочено, че началната цена за продажбата се дефинира от самостоятелен оценител, след признато решение на Министерския съвет .

Изпълнението на стратегиите за продължение на експлоатационния период на 5 и 6 блок на АЕЦ " Козлодуй " изисква доставка на аварийни елементи за ремонт или на ново съоръжение, с цел да се поддържа редовността на оборудванията. Наличното на площадката на АЕЦ " Белене " съоръжение е аналогично с това в АЕЦ " Козлодуй " и разрешава взаимната им подмяна. Използването на аналогично съоръжение от площадката на АЕЦ " Белене " ще спести на АЕЦ " Козлодуй " време и разноски за спомагателни проучвания и планове за адаптиране към съществуващите системи.
 Завърши плановият ремонт на V блок на АЕЦ
Завърши плановият ремонт на V блок на АЕЦ " Козлодуй "

Другият, шести блок на централата работи с цялостно натоварване на мощността

През май в комисията по енергетика в Народното събрание енергийния министър Александър Николов съобщи, че има образувана работна група, която проучва всички варианти дали и от къде можем да зареждаме с друго нуклеарно гориво с изключение на съветско , както и къде можем да реализираме ремонт и поддръжка на атомната ни централа. Той увери обаче, че няма да затворим вратата на Русия за поддръжката и снабдяването на АЕЦ Козлодуй с нуклеарно гориво. Има сериозни действия, които зависят от Русия и съветски компании, призна той.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР