Национализмът е наркотик за масите.Всяка доза е примамлива за политиците,

...
Национализмът е наркотик за масите.Всяка доза е примамлива за политиците,
Коментари Харесай

Национализъм до смърт: На този ден през 1969 година Салвадор напада в Хондурас след загубен футболен мач

Национализмът е опиат за масите.

Всяка доза е примамлива за политиците, които натрупат лесни дивиденти от наивните вярвания и комплексите на хората.

Национализмът е главната причина за войните през последните няколко века. 

Лъжливото чувство, че твоята нация, народ, страна е освен това от другите и комплексът за непълноценност, вярата, че все твоята страна е ощетена и някой нещо й дължи поражда ненавист, която нормално води до спорове.

Футболната война е краткотраен военен конфликт между страните от Латинска Америка Салвадор и Хондурас през 1969 г.

Названието Футболна война идва от публикуваното от масмедиите становище, че причина за войната е загубата на хондураския народен тим по футбол от тима на Салвадор по време на интернационалния мач, състоял се на 15 юни 1969 г. – част от квалификациите за международното състезание през 1970 година

По-вероятната причина за войната е основаното доста преди този момент погранично напрежение, а самият мач се оказва негова кулминационна точка, връхна точка на завладяващия двете държави национализъм и на процедура фиктивен мотив за започване на войната.

Една от основните аргументи на спора е самоволното заемане на селскостопански земи в граничните региони на Хондурас от безимотни салвадорски селяни. Хондураският режим се пробва да ги принуди да изоставен територията на страната. На тази политика обаче се оказва отпор от страна на властта в Салвадор, която се притеснява, че връщането в страната на огромен брой небогати и безимотни селяни ще наложи провеждането на аграрна реформа за оземляването им за сметка на едрите притежатели и вероятна партизанска война срещу властта в страната.

Същевременно атмосферата се нажежава от медиите в двете страни. След загубата на хондураския футболен тим в Сан Салвадор националното хондураско радио насочва зов за прогонване на салвадорските селяни от хондураска територия. Като отговор на този зов в Салвадор се организират всеобщи антихондураски демонстрации. Следват погранични произшествия, което довежда до разкъсване на дипломатическите отношения между двете страни.

На 14 юли салвадорската войска навлиза в хондураска територия и за малко време военните дейности вземат към 3 хиляди жертви. Войната е прекратена с посредничеството на Организацията на американските страни, само че напрежението сред двете страни, изразявало се в погранични произшествия, трае до 1972 г.

Войната сред двете страни завършва официално със подписване на мирен договор на 30 октомври 1980 г.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР