Националистическото правителство на Унгария има планове за затегне контрола над

...
Националистическото правителство на Унгария има планове за затегне контрола над
Коментари Харесай

Орбан опитва да контролира и репертоара на театрите

Националистическото държавно управление на Унгария има проекти за затегне контрола над театрите, което съгласно критиците на тази самодейност ще понижи тяхната самостоятелност и ще има сковаващ резултат върху креативната независимост.

" Ройтерс " цитира проектозакон, с която ще се сътвори Национален съвет за просвета, управителен от министър и със задача " да дефинира целите и посоката, която да се следва в унгарската просвета ". Министърът ще има и дума в назначението или уволняването на шефовете на театрите, тъй като те се финансират от страната и от общините.

" Основно условие за дейностите на страните, за които се отнася този закон, е интензивно да пазят ползите на националното благоденствие ", се споделя в текста.

Откакто е на власт от 2010 година дясната партия " Фидес " промени Конституцията, овладя обществените медии, а предприемачи към премиера Виктор Орбан и партията построиха с държавна помощ бизнес империи. Правителството му постоянно влиза в конфликт с Европейски Съюз за систематичното подкопаване на системите за съвместен надзор в демократичната страна.

След спечелването на третите подред избори през 2018 година той даде обещание огромни промени, тъй като бил получил " мандат за построяването на нова епоха ". Последователите му приканват да се постави завършек на това, което съгласно тях е доминиране на унгарската просвета от ляво-либерални хрумвания.

" Една епоха се дефинира от културните трендове, груповите вярвания и публичните традиции. Това е задачата, пред която сме изправени - би трябвало да вплетем политическата система в една културна епоха ", сподели Орбан предходната година.

Правителствен представител удостовери пред " Ройтерс ", че се търси повече въздействие върху активността на театрите, които отчасти са финансирани от страната. Той дава за образец случай със полово посягане в спектакъл в Будапеща, което провокирало измененията, защото сега държавното управление няма власт да уволни шефа на този спектакъл.

Гергели Карашони, демократичният кмет на Будапеща, определен през октомври в едно от редките провали за " Фидес ", споделя, че планът за промени е крачка " в доста неприятна посока ". " Това ще отстрани културното многообразие, произлизащо от свободата, а тя значи, че артистите не са държани на политическа каишка ".

Унгарското театрално общество също популяризира позиция, в която афишира, че проектът ще ограничи креативните свободи по недопустим метод.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР