Национален протест за правова държава ще се проведе на 16

...
Национален протест за правова държава ще се проведе на 16
Коментари Харесай

Национален протест на адвокатите - заради калпави закони и заради Данаил Кирилов

Национален митинг за правова страна ще се организира на 16 април в цялата страна, съобщи БГНЕС.
В Деня на юриста и Конституцията юристите ще излязат от 16:00 часа на митинг пред правосъдните покои във всеки регион. В София той ще бъде пред Софийски градски съд – Съдебната палата. Протестът се провежда от Фейсбук общността на българските юристи.
Адвокатите стачкуват против неприемането на Закона за адвокатурата, който година и половина отлежава в Народното събрание, и Закона за ограниченията против изпиране на пари, който де факто ги задължава да разкриват адвокатска загадка и да стават доносници на ДАНС за свои клиенти.
Общността на българските юристи също по този начин не приема избора на Данаил Кирилов за министър на правораздаването, тъй като от него зависи директно работата на адвокатурата.
" Това ни пречи да бъдем самостоятелни и да пазиме правата на жителите, защото в Народното събрание и към днешна дата продължава да се одобряват скандални правила както в Гражданско процесуалния кодекс, по този начин и в Административно процесуалния кодекс “, съобщи юрист Петя Белелиева.
Протестиращите ще дадат период на Висшия адвокатски съвет, от който чакат да се намеси. В случай че техните претенции не бъдат задоволени юристите заплашват да преминат към ефикасни протестни дейности. Едно от тях ще бъде прекъсване на заплащането на членския импорт към Висшия адвокатски съвет. Дори може да се стигне до там юристите да откажат да влизат в правосъдни зали, тъй като те са хората, които могат да подсигуряват правата на жителите.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР