Национален протест на пчелари ще се проведе следващата седмица. Те

...
Национален протест на пчелари ще се проведе следващата седмица. Те
Коментари Харесай

И пчеларите излизат на протест

Национален митинг на пчелари ще се организира идната седмица. Те излизат да разгласят недоволството си на 11 октомври, от 11 ч. пред постройката на Министерството на земеделието и храните. Това заяви на конференция във Варна Ясен Янев, ръководител на Националното съдружие " Български свободни пчелари ", съобщи БНР.

Основните претенции на представителите на сектора са за финансово подкрепяне в размер на 50 лв. на кошер и на протекция от страна на страната на бранша. За последните три години пчеларите не са получавали европейски дотации, разяснява Ясен Янев и добави, че единствените пари, които са взели на части, са за миналата 2022 година в размер на 23 лв.. Субсидията не може да покрие разноските по производството на мед, безапелационен бе Янев.

" В момента изкупната цена на продукта варира от 3.20 до 3,80 лв., а една пита за зимно зареждане е над 5 лв.. " изясни Ясен Янев. 

Друг акцент в настояванията на пчеларите е отварянето на държавни лаборатории, които да изследват за пестициди в продукцията. 

" В момента в България действат единствено две и то частни лаборатории, а анализът коства съвсем 500 лв. на производителите. ", показа Янев и добави, че " е наложително да има всекидневно работещи лаборатории по пазарите, които да наблюдават и подсигуряват качеството на продукцията ".

Българските пчелари са безапелационни, че в случай че Министерството на земеделието и храните не вземе незабавни ограничения, това може да обрече бранша.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР