Национален план за възстановяване ЕвропариБяхме готови да се откажем от

...
Национален план за възстановяване ЕвропариБяхме готови да се откажем от
Коментари Харесай

Политиците и бизнесът настояват за промени в Плана за възстановяване

Национален проект за възобновяване Европари„ Бяхме подготвени да се откажем от План за възобновяване на България “ЕвропариВтората стратегия за бизнеса по Плана за възобновяване провокира възторг
За промени в Плана за възобновяване следващата година прикани българският бизнес по време на форума Powers Summit, на който Economic.bg е медиен сътрудник. Освен работодателските организации, същата поръчка дадоха и някои от политическите сили. Фокусът на недоволството бе концентриран значително върху уговорката на България да свие производството на сила от въглища, както и върху полемичния комплекс за акумулатори край Стара Загора.
Въглищата
Сцената на форума се трансформира в следващото поле, на което двете водещи партии да покажат за следващ път разделянето си по тематиката за българските въглищни централи. Енергийният специалист на ГЕРБ Делян Добрев разкритикува още веднъж поетите от България задължения за ограничение на въглищните мощности и разказа мрачна картина, при която стопанската система ще се свие с към 4% по сходство на коронакризата при този сюжет. Ако централите не бъдат затворени, а работят единствено в най-натоварените интервали, както оферират от „ Продължаваме промяната “, Добрев не вижда бизнес логичност.

Аз не съм чувал за бизнес, който заплаща разноски за 12 месеца, само че работи единствено 3 “, акцентира той и моли за свикването на КСНС и смяна в уговорката за въглищата, заложен в Националния проект за възобновяване.

Позицията му бе подкрепена и от неговия сътрудник – някогашният енергиен министър на ГЕРБ Жечо Станков, съгласно който въглищната енергетика ще е изгубила над 6 милиарда лева до 2025 година при заложения ангажимент в Плана за възобновяване.

Апел за преосмисляне на уговорката насочи и ръководителят на Българска минно-геоложка камара Николай Вълканов, който посочи, че Германия сега усилва производството на сила от въглища.
Възможност за промени
От Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) пък подчертаха, че следващата година следва отварянето на „ нови глави в Плана за възобновяване “ и това време би трябвало да се употребява за актуализиране на няколко стратегически документа.

Следващата година се чака да има дефицит на газ, високите цени ще останат още дълго време и не трябва да ограничаваме силата “, добави ръководителят на АИКБ Васил Велев.

Подобен зов насочи и представителят на КРИБ Стоян Ставрев.

Изправени сме пред наложителна смяна в Плана за възобновяване. Да седнем дружно и да създадем по този начин, че средствата да бъдат разпределени рационално “, прикани той.

Вицепремиерът Атанас Пеканов също призна, че в енергетиката обстановката радикално се е трансформирала от началото на годината.

За да нямаме нереалистични упования, би трябвало да разберем, че механизмът REPowerEU, по който ще могат да се вършат добавки, ще докара и до преосмисляне и предоговаряне на главите в бранш „ Енергетика “, сподели служебният министър-председател.

Според него предоговарянето по други планове и цели мъчно може да бъде целесъобразно с рецесията.
Европейска комисия е дисциплинирана, ЦИЕ – не
Европейската комисия е извънредно дисциплинирана и негъвкава. Тя не позволи взаимни отстъпки и нито една страна в Централна и Източна Европа не съумя да получи и двете си заплащания тази година, като се изключи Хърватия, изясни шефът на УниКредит за Източна Европа Теодора Петкова.

Тя добави, че само Румъния, Полша и Словения си разрешиха да изискат и заемните средства, които им се поставят, тази година.

Румъния даже изиска 100% и това беше много положително решение, като се има поради повишаващите се лихви “, добави Петкова.

Ако обявата е била забавна и потребна за Вас, не пропускайте да ни последвате в обществените мрежи Фейсбук, LinkedIn, Twitter и Instagram, както и да се запишете за E-mail бюлетина ни. За вести, свързани с екологично, обществено и корпоративно ръководство (ESG), посетете профилирания уебсайт ESGnews.bg.
 Economic.bg News Запишете се за нашия бюлетинвъглища проект за възобновяване въглищни централи смяна политици бизнес ПоследниНай-четениЕвропари 4 Политиците и бизнесът упорстват за промени в Плана за възобновяване Европари 124 „ Бяхме подготвени да се откажем от План за възобновяване на България “ Компании 364 Profine Energy желае да строи плаваща слънчева централа в язовир „ Огоста “ Енергетика 216 Експлозия е засечена при последния работещ съветски газопровод за Европа Любопитно 14003 Американски режисьор снима „ най-красивия голф клуб в света “ в България Компании 2177 Yettel възнамерява да събере 127 тона електронни боклуци до 2028 година Компании 2105 Българската „ Мегапрофил ИГ “ удвоява производството си в Русе Политика 1720 Кабинетът възнамерява отстъпки за пътешестване с БДЖ и публичен превоз Всички новиниОще от ЕвропариВиж всички„ Бяхме подготвени да се откажем от План за възобновяване на България “

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР