Национален инициативен комитет за честването на 200 години от рождението

...
Национален инициативен комитет за честването на 200 години от рождението
Коментари Харесай

Обсъждат програмата, посветена на 200 г. от рождението на...

Национален предприемчив комитет за честването на 200 години от рождението на Евлоги Георгиев заседава през днешния ден, 30 януари, от 14 часа в Карлово. Неговото съставяне е по самодейност на кмета на общината Емил Кабаиванов, той ще управлява и първото съвещание през днешния ден.

В родния град на огромния бизнесмен и най-големия български донор идват представители на Министерството на културата и Министерството на образованието, представители на Софийския университет „ Св. Климент Охридски ”, построен по самодейност и със средства, дарени от Евлоги Георгиев, преподаватели по история от Пловдивския и Великотърновския университет, общественици, ангажирани с честването на юбилея. В срещата ще вземат участие представители на Регионалния исторически музей-Пловдив, Ротари клуб – Карлово, на фондация „ Васил Левски ”, Сдружение за цивилен и юношески начинания „ Розова котловина ”.

Първата работна среща на инициативия комитет ще посочи програмата, отдадена на 200 години от рождението на Евлоги Георгиев. Карлово е родният град на Евлоги Георгиев, рождената дата на донора е 3 октомври, тогава ще бъде кулминационната точка на деянията, споделиха от общината.

В идващите месеци в чест на Евлоги Георгиев ще бъде провежда национална кръгла маса, отдадена на живота и делото му. Има предложение и за основаване на национална премия за дарителство на името на Евлоги Георгиев.

Една от тематиките на днешната среща ще бъде наследството на Евлоги Георгиев в Карлово. В родния му град това са два парцела, единият от които е добил известност като вилата на Евлоги Георгиев. Тя е общинска благосъстоятелност и администрацията към този момент се ангажира с нейното подсилване, само че в това време интензивно търси средства за реставрацията и. За с цел да обезпечи занаят и развиване на Карлово Евлоги Георгиев построява вълнено-текстилна фабрика, с облагата от чиято активност се издържали болничното заведение и учебното заведение в града. По негова самодейност и с негови средства в Карлово стартира създаване на техническо учебно заведение, чийто правоприемник през днешния ден еПрофесионална гимназия „ Евлоги и Христо Георгиеви ”. Ще обсъдим и опцията за основаване на дарителски фонд, с който да бъде съхранено наследството на Евлоги Георгиев.

Дарителското дело на Евлоги Георгиев е без казус. Той инициира построяването и обезпечава средства за това на болница в Цариград, която в края на 19-ти и началото на 20-ти век е най-модерното здравното заведение на Балканите. Преди това Евлоги Георгиев подарява голяма сума за изгражаднето на Атенеума в Букурещ, подкрепя построяването и издръжката на българските учебни заведения в Букурещ, Браила, Солун.

Преди няколко години в Карлово бе построен монумент на Евлоги и Христо Георгиеви. Скулптурната комбинация е при започване на красивата пешеходна зона на града. Евлоги Георгиев е изобразен със свитък в ръката, на който са изписани думи от наследството му: “Само вярата ми, че мога и с цел да вземам участие за преуспяването и величието на отечеството ми, ме прави да умра умерено. ”
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР