Национален гвардеец, обвинен в изтичане на строго секретни военни документи,

...
Национален гвардеец, обвинен в изтичане на строго секретни военни документи,
Коментари Харесай

21-годишен гвардеец е задържан за изтичането на строго секретни военни документи

Национален гвардеец, упрекнат в приключване на строго секретни военни документи, ще се яви пред съда по-късно през днешния ден, оповестяват от SKY News.

Очаква се Джак Тейшейра да бъде упрекнат в изнасяне или предаване на класифицирана информация за националната защита, което е закононарушение според Закона за националното разузнаване.

Арестът на 21-годишния юноша повдига нови въпроси по отношение на способността на Америка да опазва най-чувствителните си секрети, а Пентагонът даде обещание да ускори ограниченията за сигурност.

Пентагонът дефинира приключването на информация като " доста сериозен риск за националната сигурност ", само че чиновниците са подложени на напън да обяснят за какво толкоз млад и нископоставен чиновник е имал достъп до тези файлове.

Материалите са били споделени в чат група, наречена Thug Shaker Central, която е основана в приложението за известия Discord.

В нея членували към 25 души, които също по този начин обсъждали обичаните си типове оръжия и споделяли мемета.

Въпреки че претекстът на Тейшейра не е явен, други членове на тази чат група настояват, че той е бил воден повече от смелост, в сравнение с от идеология.

Тейшейра е работил като ИТ експерт, отговарящ за отбраната на военните информационни мрежи - и съгласно чиновник на защитата това значи, че той е имал високо равнище на позволение за достъп до класифицирана информация.

Класифицираните документи са включвали осведомителни слайдове, в които са обрисувани уязвимите места и военните позиции на Украйна, както и информация за събитията, при които Владимир Путин може да употребява нуклеарно оръжие.

Включена е и информация за съдружници, в това число Израел, Южна Корея и Турция, което се счита за най-сериозния пробив в сигурността, откогато през 2010 година в " Уикилийкс " се появиха 700 000 документа, видеоклипове и дипломатически телеграми.

Няколко страни се усъмниха в достоверността на някои от изтеклите документи, като английски представители обявиха, че в информацията има " съществено равнище на неправилност ".

Въпреки това американските публични лица считат, че множеството от материалите са достоверни.

Майк Търнър, републиканският ръководител на комисията по разузнаване в Камарата на представителите, даде обещание да " изследва за какво това се случи, за какво остана неусетно в продължение на седмици и по какъв начин да се предотврати бъдещо приключване на информация ".
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР