Натоварен с въглища на фона оловно небе, актьорът Килиан Мърфи

...
Натоварен с въглища на фона оловно небе, актьорът Килиан Мърфи
Коментари Харесай

Килиан Мърфи откри филмовия фестивал Берлинале с премиерата на новия си филм

Натоварен с въглища на фона оловно небе, артистът Килиан Мърфи откри филмовия фестивал в Берлин в четвъртък вечерта с премиерата на Small Things Like These ( " Малки неща като тези " ), заяви Ройтерс. В продукцията звездата от " Опенхаймер " влиза в облика на ирландец, поел бремето по едно и също време на контузии от детството и на потискащото настояще.

Cillian Murphy opened the Berlin Film Festival with ‘Small Things Like These,’ which is in Catholic Ireland in the 1980s and based on Claire Keegan's novel of the same name
— Reuters (@Reuters)
Действието се развива в католическа Ирландия през 80-те години. Филмът е акомодация на едноименния разказ на ирландската писателка Клеър Кийган. Героят на Мърфи е търговец на въглища, обхванат от виновност и съмнения дали да помогне на момиче, държано в така наречен " пералня " Магдалена " за " пропаднали млади дами ", ръководена от монахини. Това е първият ирландски филм, който взе участие от 2017 година в конкуренцията за " Златна мечка ", и е на белгийския режисьор Тим Милантс, режисирал част от епизодите на известния сериал Peaky Blinders ( " Остри козирки " ).

" Иронията в книгата е, че споделя за християнин, който се пробва да извърши християнски акт в едно дисфункционално християнско общество ", сподели преди премиерата Мърфи, който е номиниран за премия " Оскар " за ролята си в " Опенхаймер ". Той добави, че изкуството може да излекува " груповата контузия ".

‘Small Things Like These’ Review: Cillian Murphy Is Superb as a Haunted Man in Subdued but Powerful Irish Berlin Opener
— The Hollywood Reporter (@THR)
" Пералните Магдалена ", последната от които е затворена през 1996 година, са изправителни домове за дами, упрекнати в аморални дейности, най-често забременели извънбрачно. Те били принуждавани да работят в условия съвсем като робини в интерес на религиозния медал, който ги пазел надалеч от очите на разкъсваното от виновност общество. Мърфи показва героя си като мъж, подтиснат от меланхолия, и припомня на публиката, че героичните дейности могат да се зародят освен от позиция на силата, само че и от обезсърчение.

Водещите на церемонията по откриването Хаднет Тесфай и Джо Шюк откриха " Берлинале " с изявления, които по-късно дефинираха като ориентирани към " слона в стаята " - политиката, заяви " Дедлайн ". " Когато има хиляди жертви и в Близкия изток има толкоз доста принуждение след 7 октомври, какво желаеме и чакаме от един кинофестивал? Какъв желаеме да бъде той ", попита Тесфай във встъпителните си думи. Разбира се, че това ни въздейства като на хора и несъмнено, че има отражение и върху институции като " Берлинале ". Затова не можем да си позволим да се вършим, че не е наша работа. Защото е наша, 100 % ", сподели актрисата.

Монологът й бе пресечен от овации. Директорите на " Берлинале " Карло Шатриан и Мариете Рисенбек приказваха от сцената за филмите в главната стратегия на " Берлинале ", преди да извърнат и те внимание на политически тематики от последните седмици, заяви кореспондентът на изданието.

" Берлинале " разполага с огромно пространство за разговор сред хората и изкуството. Но няма място за ненавист. Омразата не е наш посетител и няма да бъде поканена при нас ", сподели Рисенбек в директна връзка с решението на уредниците на фестивала да отдръпват поканите към представители на крайнодясната партия " Алтернатива за Германия " (АзГ) за церемонията по откриването. " Противопоставяме се на всички форми на дискриминация, без значение дали са антисемитизъм или ислямофобия ", продължи тя. " Много хора от екипа на " Берлинале " са наранени от АзГ и желанието й да депортира хора с мигрантско минало. Те желаят да ги изхвърлят, това е нещо, което ние не можем и няма да толерираме ".

Клаудия Рот, министър за културата и медиите на Федерална Република Германия, сподели от сцената, че немската народна власт е " атакувана " от крайнодесни. " Те желаят да разпокъсат и унищожат нашата република. Нашата мирна народна власт. Те желаят ненавист, да ненавиждат ", сподели Рот. " Срещу расизма и омразата ние отстояваме хубостта на особеното, на уважението и куража. Съпричастността и човечността е нашият отговор на тяхната ненавист и расизъм ", добави тя.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР