НАТО възнамерява допълнително да включи Грузия в осигуряването на сигурност

...
НАТО възнамерява допълнително да включи Грузия в осигуряването на сигурност
Коментари Харесай

НАТО иска Грузия в планове за хибридна отбрана от Русия в Черно море

НАТО има намерение в допълнение да включи Грузия в обезпечаването на сигурност в Черно море и за тази цел ще свърже републиката с ограничения за " хибридна защита " от Русия. Това се показва в фрагмент от изявление на специфичния общоприет секретар на НАТО за Централна Азия и Кавказ Джеймс Апатурай по националното радио на Грузия, оповестява ТАСС.

" На първо място, ще свържем Грузия с още по-големи действия, които назоваваме " хибридна защита ". Политическото решение за прекачване на новия пакет за поддръжка има две аргументи. Първо: Грузия е част от групата страни, които не са членки на НАТО и с които имаме тясно двустранно съдействие. Нашето съдействие с Грузия е примерно и желаеме да го задълбочим ", разяснява Апатурай.

Според него това е належащо заради обстоятелството, че " сигурността в Черноморския район се е влошила заради дейностите на Русия, а " хибридната защита " е нужна заради хакерски атаки и разпространяването на дезинформация, която съгласно Апатурай се провежда от Русия.

Той добави, че НАТО има намерение в допълнение да ангажира Грузия в взаимни учения, както и да включи Школата за възобновление на институционалната защита (DIB), открита в Тбилиси през 2016 година, както и Съвместния център за образование и оценка на НАТО (JTEC), който оперира в страната 2015 година.

Грузия си сътрудничи с НАТО от края на 90-те години. През ноември 2002 година президентът Едуард Шеварднадзе на среща на върха в Прага разгласи желанието на страната да стане член на съюза. Този блян бе доказан от идващия президент Михаил Саакашвили. Новото държавно управление, което пристигна на власт след успеха на обединението " Грузинска фантазия " през октомври 2012 година, продължи своя курс към интеграция в НАТО, само че в това време новите управляващи нарекоха " най-важната задача " на външната политика на страната " поетапно нормализиране на връзките с Руската федерация, без да се визира териториалното Целостта на Грузия ", изяснява ТАСС.

Руският външен министър Сергей Лавров съобщи през 2019 година, че влизането на Грузия в НАТО ще подкопае остатъците от връзките на Русия с алианса.

Според него " НАТО е захласнат от непрекъсната агресия " и Москва вижда това като " предпочитание да обкръжи Русия с противников пръстен ".

Руската страна също неведнъж отхвърля изказванията за присъединяване на Москва в хакерски атаки, по-специално на държавни уеб сайтове в Грузия. Както отбелязва заместник-министърът на външните работи на Русия Андрей Руденко през февруари, Русия не се намесва и няма желание да се намесва, добавя ТАСС. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР